Unul dintre principalele subiecte ale discutiei de luni dintre premierul Victor Ponta si presedintele BERD, Suma Chakrabarti, aflat la Bucuresti, a fost de altfel restructurarea CFR, alaturi de alte proiecte, precum constructia autostrazii Comarnic-Brasov, potrivit Mediafax.

Ponta a aratat ca Romania se afla pe locul al treilea ca volum al investitiilor in portofoliul general al BERD si ca, in prezent, cel mai important proiect derulat cu sprijinul acestei institutii este restructurarea CFR, adaugand ca isi propune ca Romania sa avanseze pe primul loc in portofoliul de investitii al bancii.

"Consider ca singura sansa reala de restructurare si modernizare a companiei, a CFR, este aceea de a lucra in stransa legatura cu BERD, a folosi creditul pe care l-am primit si mai ales expertiza privind restructurarea unei companii de asemenea dimensiuni. Este un angajament al Guvernului de a duce la bun sfarsit acest proiect esential pentru Romania, in colaborare cu BERD", a afirmat Ponta.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat un imprumut de 175 milioane euro companiei CFR, permitand plata datoriilor curente.

La randul sau, presedintele BERD, Suma Chakrabarti, a precizat ca, pentru acest an, volumul finantarii asigurate de BERD ar putea ajunge la o jumatate de miliard de euro. El a aratat ca o prioritate a BERD este sprijinirea IMM-urilor si ca, in acest scop, a fost acordat BCR un credit de 80 milioane euro, iar in perioada urmatoare va fi semnat si un acord de creditare a sectorului de telecomunicatii.

De la inceputul operatiunilor in Romania, BERD a investit aproximativ 6 miliarde euro in peste 300 de proiecte din domeniile financiar, corporativ, infrastructura si energie, mobilizand investitii suplimentare de aproape 11 miliarde euro.