Un italian si-a mutat fabrica in Polonia fara sa anunte angajatii
Un om de afaceri italian, proprietarul unei fabrici de componente electrice, si-a trimis angajatii in concediu si a mutat pe ascuns uzina in Polonia, pentru a evita un conflict de munca la anuntul ca productia va fi transferata in Europa de Est.
Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, cu sediul in apropiere de Modena, le-a acordat celor 40 de angajati trei saptamani de vacanta de vara, in luna august. In prima noapte de concediu, Pedroni a inceput sa demonteze fabrica si sa o mute in Polonia, potrivit Bloomberg.
"Daca le-as fi spus anterior ca am de gand sa transfer productia in strainatate, mi-ar fi ocupat fabrica si ar fi pus sechestru pe echipamente si utilaje. Adevarul este ca am vrut ca afacerea mea sa supravietuieasca, iar Italia nu imi mai ofera conditiile potrivite", a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrica din Polonia, preluata de Mediafax.
Angajatii au aflat de intentiile patronului cand mutarea era aproape de final. Un grup de angajati a reusit sa blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje, iar decizia Firem a devenit o controversa la nivel national. Soarta celor 40 de angajati nu este clara.
Italia traverseaza o recesiune prelungita, iar revigorarea economiei intarzie sa apara, pe fondul competitivitatii relativ slabe. Italia este pe locul 128 in topul productivitatii economice intocmit de Forumul Economic Mondial, cu o pozitie in urma Burkina Faso, in timp ce Polonia ocupa locul 39. Capacitatea guvernului de a lua masuri de stimulare a economiei si de a spriji mediul de afaceri este limitata, avand in vedere datoria publica uriasa, de 130% din PIB, si deficitul bugetar.
Pedroni a primit mai multe amenintari la adresa sa si a familiei sale, dar spune ca nu se va razgandi si ca vrea sa asigure supravietuirea companiei, fondata de tatal sau dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat si producatorul de electrocasnice Indesit, muta treptat productia in strainatate, pentru a reduce costurile.
"Plecarea pe furis este o decizie desigur discutabila, care a distrus relatiile sale cu angajatii si comunitatea, insa la fel ca multi oameni de afaceri inaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura solutie pentru supravietuire. In Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel putin 5 ani", comenteaza pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.
Pedroni sustine ca decizia sa a fost motivata de mai multi factori, de la concurenta dura din strainatate la costul ridicat al fortei de munca si taxele mari.
Firem a avut vanzari de 3 milioane euro anul trecut si este in pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat in aceasta saptamana fabrica din Polonia si nu are de gand sa revina in Italia prea curand, avand in vedere tensiunile dintre angajati. Afaceristul nu a participat la o intalnire cu sindicatele si autoritatile locale, convocata de primaria din Formigine, orasul unde a functionat fabrica de componente electrice.
Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept "cel putin clandestina", criticand lipsa de comunicare cu angajatii si comunitatea locala.
In perioada 2002 - 2011, aproxiamtiv 27.000 de companii italiene cu vanzari anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat productia in afara tarii, potrivit unui raport. In 2011, cel mai recent an pentru care exista date, in Polonia functionau 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajati, potrivit datelor oficiale.
Companiile mari nu au posibilitatea unei mutari rapide a productiei, dupa modelul Pedroni, insa transferul are totusi loc.
Indesit a anuntat in luna iunie ca va reduce numarul de locuri de munca cu 1.400, sau o treime din total, mutand productia in Polonia si Turcia.
Fiat, care a avut in ultimii ani numeroase dispute cu sindicatele din cauza concedierilor si trasferului productiei in stranatate, are peste 4.000 de angajati la fabrica Tychy din Polonia.
Pe acelasi subiect: