Soares dos Santos, presedinte al consiliului director al Jeronimo Martins, a declansat un scandal in Portugalia cand s-a aflat ca holdingul prin care familia sa detine 56% din actiunile celei de-al doilea mare retailer din tara a fost mutat in alta tara.

Decizia a fost motivata de dorinta de a garanta investitiile si de a evita "instabilitatea fiscala" din Portugalia, a declarat dos Santos pentru saptamanalul local Expresso. 

Un motiv important a fost insa si temerea ca Portugalia ar putea parasi zona euro. 

"Nu stiu daca Portugalia va ramane in zona euro, iar daca va iesi din uniunea monetara va reveni la escudo. Am dreptul sa-mi apar proprietatea", a spus dos Santos. 

Jeronimo Martins este una dintre cele mai de succes companii portugheze, dupa ce in ultimii ani afacerile au fost sustinute de operatiunile din Polonia, unde este acum cel mai mare retailer alimentar. 

Portugalia trece printr-o perioada de austeritate, impusa de un pachet de ajutor financiar extern de 78 de miliarde de euro de la UE si FMI, care a determinat una dintre cele mai puternice recesiuni din ultimele decenii. 

Potrivit Jeronimo Martins, mutarea celui mai mare actionar in Olanda nu are impact asupra platii taxelor in Portugalia de catre grup, scrie Mediafax.