Ultimul gigant al industriei romanesti va fi adjudecat. Vineri se decide soarta celui mai important combinat din tara
Fabrica are peste 3.000 de angajati, insa tine in spate alti 7.000 de salariati ai firmelor partenere. Oltchim produce materie prima pentru aproape toate obiectele din jurul nostru: de la vopseluri si materiale de constructii, pana la medicamente.
La sfarsitul saptamanii, companii din Rusia, Polonia si Romania, dar si politicianul Dan Diaconescu vor particpa la o licitatie deschisa, la care se va adjuca si ultimul gigant al industriei romanesti. In acest moment, combinatul este in coma profunda. Angajatii nu-si mai primesc salariile de trei luni si absolut toate liniile de productie sunt inchise.
Managementul defectuos, firmele capusa si ignoranta autoritatilor au facut ca o companie care isi trimitea 80% din productie in 70 de tari sa inregistreze in 2011 o pierdere de 62 milioane de euro plus datorii la banci, furnizori si salariati, de 270 milioane de euro.
Luni ar fi trebuit sa fie termenul final pana la care cei interesati de privatizare sa vina cu ofertele la Minsterul Economiei. S-au prezentat polonezii de la PCC, care detin deja 18% din companie, firma Chimcomplex din Romania si Dan Diaconescu. Polonezii sunt interesati doar de Oltchim si nu vor sa preia si Rafinaria Arpechim. Iar cei de la Chimcomplex anunta ca vor fi sustinuti la licitatie de grupul Interagro al miliardarului Ioan Niculae.
Supriza, oficialitatile anunta ca ar fi dispuse sa astepte totusi doua zile poate, poate vin si alte oferte. Se pare ca cei de oficiul de privatizari vor sa le mai dea timp de gandire rusilor de la Gazprom in speranta ca vor depune si acestia o oferta.
Raman asadar celelalte doua variante in afara polonezilor de la PCC, care nu isi doresc si Arpechimul: Dan Diaconescu sau rusii de la Gazprom. Dan Diaconescu insista ca oferta lui este irezistibila. Castigatorul il vom afla vineri, dupa o licitatie deschisa cu strigare.