13 investitori, majoritatea straini, au cumparat caietul de sarcini pentru vanzarea Oltchim. Salariatii au reluat protestele
Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea a fost cumparat de 13 investitori, in majoritate companii straine. La randul lor, bancile care au creditat in trecut compania sunt dispuse sa continue spijinirea combinatului chimic.
Ministrul economiei l-a informat ieri pe premier, in sedinta de guvern, ca peste 10 firme firme au cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, Ponta atentionandu-l sa nu vorbeasca la microfon pentru ca vrea sa ramana "una si buna", care sa salveze locurile de munca.
"Marti, pe 18? Bine, douasprezece (caiete de sarcini-n.r.)? doamne ajuta! Nu, nu, nu! Nu spuneti «douasprezece» la microfon, vreau sa ramana una si buna care, in primul rand, sa salveze locurile de munca si sa dea o perspectiva in termen mediu si lung pentru tot ceea ce inseamna Oltchim, Arpechim si tot ceea ce mai e de facut",a declarat Victor Ponta.
"Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge", i-a spus Victor Ponta lui Daniel Chitoiu, la inceputul sedintei de guvern, in fata jurnalistilor, informeaza Mediafax.
O noua zi de proteste la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea
Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei. Sapte angajati sunt in greva foamei de 24 de ore.
Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spune ca revendicarile salariatilor vizeaza in principal demisia presedintelui sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, dar si plata restantelor salariale si identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii facturilor restante catre Electrica.
Acum doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ofertele cu pretul propus de investitorii interesati sa cumpere combinatul vor fi deschise in 18 septembrie, iar in aceeasi zi va urma licitatia cu strigare.
Oltchim va plati in zilele urmatoare salariile restante din luna iulie, in timp ce luna august "ramane descoperita". Valoarea totala a salariilor pe care Oltchim trebuie sa le achite lunar angajatilor se ridica la trei milioane de euro, potrivit sefului OPSPI.
Vechea conducere a Oltchim a demisionat saptamana trecuta. La conducerea combinatului a fost desemnat directorul general adjunct, Radu Olaru, "cel putin" pana la privatizarea Oltchim.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.