Pe o piata a creditului cuprinsa de letar­gie, bancile care anul trecut au vandut mai multe credite noi decat sumele ram­bur­sate de clienti din imprumu­tu­rile vechi au putut sa iasa cu usurinta din rand, inregistrand cresteri vizibile la nivelul cotelor de piata dupa active.

La nivelul top 10 pe 2012 trei banci au reusit sa castige cate o jumatate de punct procentual - Banca Transilvania, UniCredit si ING, iar cota CEC a urcat cu 0,4 puncte. Restul jucatorilor si-au ero­dat pozitiile, situatia generala de pe piata mar­cata de prabusirea cererii de credite fiind dublata in majoritatea cazurilor (cu exceptia Raiffeisen) de probleme interne ale bancilor in cauza.

BCR nu-si poate pierde prea curand prima pozitie, insa cota sa de piata a alunecat din nou sub pragul de 20% dupa zvacnirile din 2010 si 2011 care este posibil sa fi avut un cost prea mare din punc­t de vedere al calitatii creditelor vandute. Chiar daca are cele mai mari active, sanatatea aces­tora constituie o mare problema, avand in ve­dere ca mai mult de un sfert din credite sunt ne­per­formante. Pierderile de peste 1 mld. lei inre­gis­trate pe 2012 vorbesc de la sine, costul riscului macinand profitul operational.

BRD s-a apropiat de pragul de 13%, in patru ani de criza pierzand circa un punct procentual la ni­velul cotei de piata. Initial 2012 ar fi trebuit sa fie anul stoparii procesului de erodare din 2010 - 2011 si al adoptarii unei atitudini mai ofensive pe piata, insa situatia s-a complicat in mod neasteptat, ban­ca incheind anul trecut cu pierderi de 332 mil. lei du­pa ce in primii ani de criza fusese cea mai profitabila.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.