Companiile straine detin 40% din afaceri si PIB, dar au doar 24% din salariati. Cifra de afaceri pe salariat la multinationale a depasit in 2011 nivelul de 100.000 de euro/persoana, dublu fata de restul economiei

Firmele cu capital strain (ISD) - cu mai mult de 20 de salariati si peste 30 mil. lei cifra de afaceri - au avut circa 919.000 de salariati, adica circa un sfert din totalul de 3,8 milioane de salariati si au realizat o cifra de afaceri de aproape 97 mld. euro, in anul 2011, in timp ce la nivelul intregii economii cifra de afaceri a fost de 237,4 mld. euro, potrivit statisticilor prezentate de Constantin Chirca, director adjunct la Directia Statistica din BNR.  "Au aparut intrebari daca investiti­ile straine contribuie la PIB si cu cat contribuie, daca sunt rentabile. Va prezint aceste date in premiera. Companiile ISD au numai 24% din n­umarul mediu de salariati, dar realizeaza 41% din cifra de afaceri si 39% din valoarea adaugata bruta (VAB - n. red.)", a spus Chirca. In ultimii ani investitiile straine au fost in cadere libera. In 2012, trendul de scadere s-a oprit pana la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor zece ani. Cifra de afaceri pe salariat la firmele straine a depasit in 2011 nivelul de 100.000 euro/persoana, fiind aproape dubla fata de nivelul indicatorului pe total economie. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a aratat ca odata cu incetarea crizei la nivel mondial se va trece la o combinatie intre economia orientata spre servicii si cea orientata spre productie de bunuri si servicii, o economie circulara, care merge pe "reciclari". Companiile de stat au contribuit in 2011 cu doar 7% la valoarea adaugata din economie, dar au avut arierate reprezentand un sfert din totalul arieratelor din economie, scrie ZF.

Bancpost se poate pregati de unirea cu Banca Romaneasca. NBG a obtinut 85% din Eurobank. Fuziunea, un proces de durata

Bancpost si Banca Romaneasca pot incepe pregatirile de fuziune pentru a crea o noua banca de top 10 mai solida, dupa anuntul privind succesul ofertei prin care National Bank of Greece preia Eurobank. Mai sunt insa multe aspecte de clarificat la Atena inainte de a se ajunge la consolidarea locala. Un orizont de timp teoretic, cel putin undeva in toamna. Banca centrala nu-si face griji legate de fuziune, o consolidare la nivelul bancilor cu capital elen fiind asteptata de mai mult timp. Bancpost detine active duble fata de Banca Romaneasca, insa din cauza raportului de schimb de actiuni din Grecia se afla in postura de banca absorbita. NBG ar putea accepta pastrarea brandului Bancpost, ramane de vazut cum vor fi selectati managerii, noteaza ZF Corporate.

Petrom ar putea anunta joi cel mai mare profit din istorie

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, ar putea raporta pentru anul trecut un profit de peste 4 miliarde de lei, cel mai mare din istoria companiei si din istoria Romaniei, potrivit estimarilor analistilor contactati de Ziarul Financiar.  Acestia prognozeaza ca profitul Petrom va fi cuprins intre 4,06 si 4,55 miliarde de lei. In 2011, Petrom a raportat castiguri de 3,76 miliarde de lei (886 mil. euro), cu 72% mai mari decat in 2010. In ciuda profiturilor record prognozate de analisti, actiunile Petrom au avut o evolutie modesta pe bursa de la inceputul anului, castigand doar 2%. Daca prognozele vor fi confirmate joi, atunci investitorii ar putea intra mai puternic la cumparare, mai ales ca si dividendele pe care compania le va plati ar putea fi cele mai mari de pana acum, scrie ZF Corporate

Cel mai mare manager de bani: Este frustrant sa ai bani de investit si sa nu existe oferta

Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste Asset Management, cel mai mare manager de active, trage un semnal de alarma asupra penuriei de emisiuni de obligatiuni corporative de pe piata, in ZFCorporate.

Adrian Vasilescu, BNR: Cum se invarte cercul contului extern. Daca reducem cheltuielile la nivelul veniturilor insusi venitul va scadea

In seminarul de marti, de la BNR, a fost intoarsa pe toate partile balanta incasarilor si platilor externe. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, s-a oprit la un aspect pe care il socoteste cel mai semnificativ: cum se invarte cercul contului curent. Capitolul cel mai fierbinte - deficitul contului extern - a inregistrat o scadere importanta: de la 16,2 miliarde de euro in 2008 la numai 5 miliarde de euro in 2012. Sigur, criza a impus sa fie stransa cureaua. Dar o reducere de 2,3 ori a deficitului extern inseamna o inaintare laudabila catre niveluri pamantene. Cum s-a ajuns, in 2008, la un deficit de 16,2 mld. euro? Desi PIB-ul Romaniei urcase vijelios, cu ritmuri de 8 si de 9%, intre cele mai mari din UE, gloria acestei cresteri economice era stirbita de cateva dezacorduri dramatice. Cel mai grav era cel dintre cat consumam si cat produceam. Consumul devansase cu mult productia interna. Cum acopeream diferenta? Din importuri, mai cu seama, pe care in buna parte le plateam cu bani din economisirea altor tari. Bani imprumutati. Cum insa importurile intrecusera orice masura, deficitul balantei comerciale a impins sus de tot soldul negativ al contului curent. Consumul, in crestere, a facut PIB. Piata imobiliara, exploziva, a facut PIB. Piata automobilelor a facut PIB. Circulatia rutiera facea si ea PIB. Populatia se imprumuta, consuma si facea PIB. Un PIB insa nu tocmai sanatos, fiindca in 2008 cererea de consum devansase dramatic oferta interna de bunuri fizice si de servicii, scrie Adrian Vasilescu in  ZF.

Bancile momesc clientii cu credite prin card tot mai «ieftine»

In ultima perioada, mai multe banci au redus considerabil dobanzile la cardurile de credit, pana la concurenta cu creditele de nevoi personale. Oricat ar parea de „iefine“, cardurile de credit pot atrage dupa sine costuri uriase daca nu sunt folosite cu maxima atentie. Putini dintre clientii bancilor reusesc sa beneficieze cu adevarat de avantajele multiple pe care acestea le ofera. Pe acest lucru mizeaza oarecum si bancile, si oricate avantaje ar atasa cardurilor de credit, putine sunt accesate cu adevarat de clienti, majoritatea ajungand sa plateasca costuri uriase ori din comoditate, ori din nepricepere. Daca un client ar combina intre ele, cu mare rigoare, cele mai bune carduri de credit de pe piata, ar putea plati cam aceeasi rata cumulata ca in cazul unui credit de nevoi personale, potrivit Capital.

Cum sunt sifonati banii companiilor de stat "ca la carte"

Expert Forum a realizat un studiu despre clientelismul politic si despre modul in care sunt "sifonate" resurse din companiile publice. Principalele metode prin care se fura banii la companiile de stat si ce efecte are alocarea discretionara: 1 vanzari subevaluate. Acesta este un risc mai putin cunoscut, deoarece nu multe companii de stat au activitati “comerciale”, dar oportunitatea de a "sifona" bani de la stat nu a fost ratata de companii din cateva sectoare, iar cel mai bun exemplu este Hidroelectrica, scrie Wall-Street.ro

Cine sunt oamenii care detin cheile de la seifurile bancilor din Romania

Sefii de Trezorerie detin unele dintre cele mai importante sarcini din banci, fiind responsabili pentru toate activitatile de tranzactionare, cu gestionarea riscului de piata monetara si valutara sau cu vanzarea de produse de trezorerie catre clientii persoane fizice si juridice. Wall-Street.ro a realizat lista oamenilor care detin cheile de la seifurile bancilor din top 10.

Actiunile Google au depasit 800 dolari pe unitate pentru prima oara in istoria companiei 

Actiunile Google au crescut puternic marti si au ajuns la pretul de 803,91 dolari pe unitate pentru prima oara in istoria companiei, continuand tendinta ascendenta din ultimele 12 luni. De la inceputul acestui an, acestea s-au apreciat cu 13%, iar in ultimele 12 luni cu peste 30%. Capitalizarea de piata a companiei este de circa 263 de miliarde de dolari.  Pe de alta parte, Google este tot mai atent analizata de autoritatile de reglementare din Europa. Institutii de profil din Franta si alte tari ale Uniunii Europene analizeaza o "actiune punitiva coordonata" impotriva gigantului de Internet, dupa ce Google nu a raspuns intrebarilor primite anul trecut referitoare la respectarea confidentialitatii datelor utilizatorilor, a relatat marti Wall Street Journal.

Apple, atacata de hackerii care au lovit zilele trecute Facebook

Apple a facut public marti faptul ca mai multe dintre calculatoarele Mac ale angajatilor sai au cazut prada unui atac cibernetic. Intamplarea, cat si recunoasterea ei, este o raritate in cazul gigantului IT, care s-a laudat ani la rand cu securitatea superioara a sistemelor sale computerizate, fata de calculatoarele care functioneaza cu sisteme de operare Windows. Conform declaratiei oficiale, putine computere au fost infectate, dupa ce unii angajati au vizitat un site prin care se transmitea un virus. Reprezentantii companiei au dat asigurari ca se lucreaza la un update de software pentru utilizatorii Mac, cat si la o intarire o legislatiei din domeniu, pentru a da mai usor de urma atacatorilor, noteaza Wall Street Journal.

Oamenii de 500 de miliarde de dolari. Noi intrati in clubul de donatori fondat de Gates si Buffett

Miliardari din Europa, Australia, Asia si Africa, intre care Richard Branson, s-au alaturat unui club elitist de filantropi fondat de Bill Gates si Warren Buffett, cu promisiunea publica de a ceda cel putin jumatate din averile lor in scopuri caritabile, scrie Mediafax, care citeaza Financial Times. Intre participanti se afla Azim Premji din India si Hasso Plattner din Germania, doi magnati in domeniul software, Vladimir Potanin, oligarh rus cu afaceri in minerit, si afaceristul ucrainean Victor Pinciuk.  Miliardarii si sotiile lor s-au alaturat celor 92 de americani din "clubul" Giving Pledge, care a ajuns sa reuneasca astfel persoane cu averi cumulate de 500 de miliarde de dolari. Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a precizat ca obiectivul donatiilor este mai putin de a face acte caritabile, ci de sustinere a "initiativelor sociale", cum ar fi cauze de protejare a mediului, intre care reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sustinerea antreprenoriatului si rezolvarea conflictelor.

Carne de cal descoperita in lasagna vanduta in Slovenia

Autoritatile sanitare au descoperit, marti, carne de cal nedeclarata in lasagna produsa de o companie luxemburgheza si vanduta de lantul de distributie austriac Interspar, relateaza AFP, citata de Mediafax.  Acesta diun urma a retras produsul de pe rafturi dupa anuntarea rezultatelor testelor ADN. Acesta este primul caz din Slovenia de la inceputul scandalului privind carnea de cal etichetata in mod eronat drept carne de vita, care a afectat 15 tari europene.  Guvernul francez a dezvaluit existenta unei filiere care trece prin cel putin trei tari: Franta, Luxemburg, Romania, Olanda, Cipru. Afacerea se refera la 750 de tone de carne folosita pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vanute in 13 tari europene.  Compania franceza Spanghero, al carei sediu este la Castelnaudary, in sud-vestul Frantei, a fost desemnata de Guvernul francez drept principala responsabila de scandal.

Evazionistii l-ar putea avantaja pe Berlusconi in cursa electorala

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care candideaza la alegerile generale de la sfarsitul acestei saptamani, ar putea obtine un avantaj neasteptat in cursa electorala din partea unei categorii controversate de alegatori: cei suspectati sau condamnati pentru evaziune fiscala.  Berlusconi a reusit sa restranga semnificativ decalajul fata de favoritul din sondaje, Pier Luigi Bersani, dupa ce a promis ca, daca va fi numit premier si Partidul Libertatii va castiga majoritatea, va institui aministie generala in cazurile de evaziune fiscala, potrivit CNBC, el insusi condamnat pentru frauda fiscala. In Italia, evazionistii au devenit o parte importanta, influenta a electoratului. Statul italian pierde in fiecare an aproximativ 120 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale. Datoria publica a Italiei este de 2.000 miliarde euro, reprezentand 127% din Produsul Intern Brut.

Visul american. Turistii din China aduc pana la 4,4 miliarde de dolari in SUA

Pana in urma cu cativa ani, turistii chinezi nu aveau voie sa viziteze Statele Unite in grupuri organizate. In 2007, cele doua tari au semnat un acord prin care s-a renuntat la aceasta restrictie, lucru care generat un val masiv de turisti. Numai in 2011 peste 1 milion de chinezi au vizitat America, fata de mai putin de 500.000 in 2008. Departamentul de Comert american se asteapta ca vizitele sa creasca pana la 260% in intervalul 2011-2017. Un turist asiatic cheltuieste in State aproximativ 6.000 de dolari intr-o excursie, cu mult peste cei din alte tari. In aceste conditii, SUA a raportat un surplus de 4,4 miliarde de doalari in 2011, provenit exclusiv din turismul din China, fata de deficitul de 697 milioane, in acelasi sector, cat s-a inregistrat in 2006, informeaza CNN.

Profitul Dell este in continuare in scadere, chiar si dupa preluarea companiei de catre fondatorul sau

Al treilea producator de calculatoare la nivel mondial a raportat o scadere a veniturilor nete cu 31% in ultimul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, relateaza BBC. Rezultatele sunt usor mai bune decat previziunile analistilor, dar Dell se chinuie in continuare sa revina pe o piata in care consumatorii si-au indreptat atentia catre smartphone-uri si tablete. In urma tranzactiei de 24 miliarde de dolari, prin care compania este preluata de fondatorul Michael Dell, aceasta va fi delistata de la bursa si va dobandi flexibilitatea necesara pentru a concura cu Apple si Samsung pentru cumparatori, dar si cu Oracle, Cisco si IBM pe piata echipamentelor pentru centre de date.