BCR anunta ca urmeaza programul de restructurare deja stabilit, desi banca a inregistrat pierderi masive, in 2012
BCR nu va avea nevoie de noi masuri de restructurare, suplimentare planului deja anuntat, majoritatea costurilor cu eficientizarea fiind contabilizate in 2012, a declarat Andreas Treichl, dupa ce cea mai mare banca din Romania a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,2 miliarde lei.
Intrebat daca anticipeaza necesitatea unor noi masuri de restructurare in acest an in Romania, dincolo de cele anuntate anul trecut, directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, a raspuns negativ.
"Nu. Nu vedem absolut niciun motiv pentru care ar trebui sa modificam programul (de restructurare - n.r.) anuntat. Nimic nu va fi modificat in aceasta privinta (...) Majoritatea costurilor de restructurare au fost inregistrate in 2012. Ati vazut deja efectele programului de eficientizare. Efectul net se va vedea mai bine in 2013", a declarat Treichl joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena dupa prezentarea rezultatelor financiare ale grupului pentru anul trecut, potrivit Mediafax.
La finele lui 2012, presedintele BCR, Tomas Spurny, a anuntat ca grupul va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice.
Seful Erste a reiterat, joi, ca spera ca BCR sa revina pe profit in acest an, odata cu reducerea semnificativa a costului riscului.
Erste, banca-mama a BCR, mizeaza in acest an in Romania pe inceperea unor proiecte de infrastructura, care ar trebui sa ajute cresterea economica.
"Speram ca trendul pe infrastructura sa devina si mai pozitiv decat in prezent. Angajamentele nu au fost niciodata atat de solide ca in ultimele saptamani si vedem ca unele proiecte care au fost anuntate cu mult timp in urma au inceput sa ajunga in faza de executie. In acest context, suntem foarte siguri ca trendul din Romania va fi pozitiv in 2013, dar este mult prea devreme pentru a vorbi despre o progres remarcabil. Este prea devreme pentru a vorbi despre o revenire", a afirmat CEO-ul bancii austriece.
In privinta creditarii, Treichl anticipeaza ca cresterea se va manifesta in primul rand pe partea de infrastructura, urmand sa fie remarcata ulterior in zona corporate si, cu o oarecare intarziere, pe partea de consum.
"Odata cu revenirea pe crestere, veniturile populatiei vor urca si creditele de consum vor creste si ele. Deci directia ar fi infrastructura, apoi corporate, apoi retail", a explicat el.
Grupul BCR a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), pe fondul majorarii cu 68,2% a costului cu provizioanele, la 3,62 miliarde lei (813,3 milioane euro), in conditiile in care rezultatul operational a fost de 2,35 miliarde lei, apropiat de nivelul din 2011, potrivit rezultatelor prezentate joi dimineata de grup.
Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net de 483,5 milioane euro, in conditiile unor provizioane in scadere la nivelul grupului si a majoritatii subsidiarelor, mai putin Romania si Croatia, si a unui rezultat operational in usoara coborare.
Pe acelasi subiect: