Topul celor mai respectate companii a fost realizat de specialistii revistei Barron, care se ocupa cu acest studiu in fiecare an. 92 de manageri din intreaga lume au dat note celor 100 de companii prezenta in lista, in functie de credibilitatea companiilor. Printre criteriile de care managerii au tinut seama au fost strategia de afaceri, avantajul competitiv, etica sau managementul fiecarei organizatii.

Cele mai respectate companii au sediile in Statele Unite.

1. Apple Inc.

Apple a fost votata drept cea mai respectata companie din lume. Ea este si a doua mare companie de pe planeta, dupa Exxon Mobil. Aproape toti managerii care au participat la studiu au fost de acord ca Apple inregistreaza profituri uriase.

Apple Inc. este o companie din Silicon Valley, cu sediul in Cupertino, California (SUA). Cunoscuta mai ales pentru computerele Macintoshh, Apple are o reputație de inovație in industria de inalta tehnologie.

Compania Apple a fost inființata la 1 aprilie, 1976 de catre Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne, pentru a vinde PC-urile Apple I.

Apple I a fost vandut ca o placa de baza (cu procesor, memorie RAM), mai puțin decat ceea ce este astazi considerat un computer personal. Apple I a fost lansat pe piata, in iulie 1976, cu pretul de 666 de dolari.

In anul 2010 compania Apple a lansat computerul tableta iPad, mai intai in Statele Unite ale Americii si pe cele 2 continente ale Americii, care imediat a devenit celebru.

2. Amazon.com

Amazon.com este a doua companie respectata la nivel global, dupa ce anul trecut a fost clasata pe pozitia a zecea, in acest top.

Amazon.com este o companie americana de comert online, cu sediul in Seattle, Washington.

Amazon a fost fondata in 1994, de Jeff Bezos, iar un an mai tarziu a aparut si online. La inceput, organizatia a comercializat pe internet carti, dupa care a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzica,programe de calculator, electronice, imbracaminte, mobilier, jucarii si multe altele.

3. Berkshire Hathaway

Daca anul trecut, Berkshire Hathaway era cea mai respectata organizatie la nivel mondial, conglomeratul lui Warren Buffet ocupa anul acesta pozitia a treia.

Compania americana, care are sediul in Nebraska, detine numeroase subsidiare in domenii precum asigurari, constructii, mobila si transporturi.

4. IBM


 International Business Machines ocupa locul al patrulea.

Coorporatia americana, producatoare de tehnologie, s-a facut cunoscuta prin sistemele IBM 1490 si IBM 7000. In plus, compania a inventat hard-disk-ul si a dezvoltat in `81 microcalculatorului IBM-PC, stramosul PC-urilor de azi.

IBM este, totodata, unul din cei mai importanti fabricanti de microcipuri.

Cu toate acestea, in 2005, IBM și-a vandut divizia de calculatoare constructorului chinez Lenovo, care a anuntat la vremea respectiva, ca va continua comercializarea de calculatoare IBM sub propriul nume.

Compania continua, in prezent, sa se axeze pe piața supercalculatoarelor, serverelor si a sistemelor integrate pentru afaceri medii si mari, contribuind la dezvoltarea sistemului de operare Linux.

In 2010, International Business Machines avea peste 400.000 de angajati.

5. McDonald's

Celebra organizatie de restaurante de tip fast-food a urcat doua pozitii in topul celor mai respectate companii, fata de anul trecut, ocupand locul cinci.

McDonald's Corporation este cel mai mare lant de restaurante de tipul fast-food din lume. McDonald's este cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, cu peste 32.000 de restaurante in 120 de tari. Zilnic, aproape 54 de milioane de clienti mananca produse McDonald`s.

Restaurantele McDonald's se gasesc in 120 de tari.

6. Google Inc.

Compania care detine cel mai cunsocut motor de cautare pe internet a urcat si ea, doua pozitii, fata de anul anterior, devenind una dintre cele mai respectate organizatii la nivel mondial.

Organizatia a fost fondata in 1998, de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page si Sergey Brin. Unuia dintre co-fondatorii Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim a investit initial 100.000 de dolari in Google, pentru ca credea ca un motor de cautare pe internet avea sa revolutioneze lumea. Asa s-a si intamplat de altfel.

Azi, motorul de cautare Google ofera o metoda simpla și rapida de gasire a informatiilor pe internet, avand in baza de date peste 8 miliarde de site-uri si peste 200 de milioane de accesari. 

7. 3M

Compania 3M a primit multe voturi de incredere din partea managerilor consultanti in acest studiu, caci a urcat in clasament opt pozitii fata de anul trecut.

Cunoscuta pana in 2002 ca Minnesota Mining and Manufacturing Company, compania americana 3M dezvolta si aplica tehnologii inovatoare in domenii de ultima ora. In prezent, are in portoliu, peste 55.000 de adezivi, produse dentare, circuite electronice, filme optice si multe altele.
 
8. Coca-Cola

Probabil cel mai cunoscut brand din lume, a urcat anul acesta cinci pozitii. The Coca-Cola Company produce celebra bautura racoritoare, vanduta in magazine, restaurante si aparate din peste 200 de tari.

Initial conceputa ca un medicament brevetat, atunci cand a fost inventata la sfarsitul secolului al XIX-lea, de John Pemberton, Coca-Cola a fost cumparata de omul de afaceri Asa Griggs Candler, ale carui tactici de comercializare au condus Coke la dominatia pietei bauturilor racoritoare in secolul al 20-lea.

Vezi aici cum se produce aceasta bautura.

9. PepsiCo

Rivalul Coca-Cola a urcat opt pozitii, fata de anul trecut, devenind una dintre cele mai respectate zece companii din lume.

Compania americana PepsiCo, infiintata in 1898 sub numele de Pepsi-Cola, este, la ora actuala, al doilea producator mondial de racoritoare, dupa The Coca-Cola Company.

10. Procter & Gamble

Procter & Gamble, compania aflata pe pozitia a zecea, a pierdut sapte pozitii fata de anul trecut.

Procter & Gamble este o multinationala cu sediul in Statele Unite ale Americii si unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri de larg consum la nivel mondial. De-a lungul timpului, productia firmei s-a diversificat, actualmente sub egida Procter & Gamble se produc: detergenti, cosmetice, mancare, produse de igiena.

De-a lungul timpului productia firmei s-a diversificat, actualmente sub egida "Procter & Gamble" se produc: detergenti, cosmetice, mancare, produse de igiena.

Tu ce companie apreciezi mai mult?