Suma de 14,5 miliarde de dolari reprezintă o primă de 22% faţă de preţul acţiunilor Tiffany de la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

Acţiunile Tiffany au urcat luni cu 20% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la New York, după ce LVMH a confirmat luni că a abordat brandul american de bijuterii de lux pentru o posibilă preluare.

"În lumina recentelor zvonuri, grupul LVMH confirmă că a avut negocieri preliminare privind o posibilă tranzacţie cu Tiffany. Nu există asigurări că discuţiile vor avea ca rezultat un acord", se arată în comunicatul LVMH, conglomeratul francez care deţine, printre altele, brandurile Louis Vuitton şi Bulgari.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că LVMH, care de ani de zile încearcă să se extindă pe piaţa din SUA, a depus luna aceasta o ofertă preliminară, non-angajantă, pentru Tiffany. Oferta de preluare este evaluată la 14,5 miliarde de dolari şi ar fi cea mai mare achiziţie de până acum a grupului francez.

Reprezentanţii LVMH nu au dat publicităţii detaliile financiare ale tranzacţiei.

După publicarea informaţiilor privind oferta LVMH de preluare a Tiffany, acţiunile companiilor europene care comercializează bijuterii şi ceasuri au crescut semnificativ. Titlurile Pandora şi Salvatore Ferragamo au urcat cu 2,8%, şi respectiv, 3,7%, iar cele ale Swatch şi Richemont cu 1,6% şi, respectiv 1,9%.

Oferta LVMH, care deţine branduri cum ar fi Fendi, Christian Dior, Givenchy, precum şi şampania Veuve Cliquot, vine într-un moment în care Tiffany se confruntă cu impactul tarifelor vamale asupra exporturile sale către China.

LVMH, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 194 miliarde de euro (215 miliarde de dolari) este condusă de Bernard Arnault, cel mai bogat francez.

Tiffany, înfiinţată în 1837 la New York, are peste 300 de magazine pe plan global şi a devenit cunoscută la nivel mondial în urma filmului în care a jucat celebra actriţă Audrey Hepburn.