Surse: Fondul de investitii AnaCap negociaza preluarea Marfin Bank Romania
Fondul britanic de investitii AnaCap negociaza preluarea Marfin Bank Romania, filiala a Cyprus Popular Bank, institutie aflata in lichidare. AnaCap incearca finalizarea tranzactiei intr-un timp foarte scurt, au declarat surse apropiate discutiilor pentru Mediafax.
AnaCap nu este la prima incercare de a intra pe piata locala, de-a lungul timpului prospectand diverse institutii de credit, iar in cazul Bancii Carpatica a ajuns la negocieri avansate, insa oferta depusa de britanici nu l-a convins pe principalul actionar al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea.
Infiintat in 2005 de doi fosti conducatori ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie, AnaCap este un fond specializat in investitii din sectorul financiar european, avand sub management active de 1,7 miliarde de euro. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reusit sa atraga o baza globala de investitori, inclusiv "institutii prestigioase" precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz.
AnaCap are in portofoliu mai multe institutii de credit, inclusiv in Europa Centrala si de Est (Equa bank - Cehia), precum si companii de servicii financiare si consultanta pentru finantare.
Marfin Bank Romania a preluat saptamana trecuta de la sucursala locala a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro. Tranzactia a fost singura solutie acceptata de Banca Centrala a Ciprului pentru a transfera depozitele sub jurisdictie romaneasca, astfel incat sa nu se aplice taierile convenite cu finantatorii internationali in cadrul programului de ajutor.
Marfin Romania a fost capitalizata de Cipru cu 20 de milioane euro, pentru ca indicatorii prudentiali sa ramana la un nivel ridicat. Prin transferul de saptamana trecuta, banca si-a mai completat resursele interne, intrucat pierduse in ultima luna, de la declansarea crizei din Cipru, depozite de circa 100 de milioane de euro.
In ciuda unor asteptari, firesti, ca depozitele transferate de la sucursala Bank of Cyprus sa fie retrase rapid, Marfin nu s-a confruntat cu un iesiri semnificative.
Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca au existat discutii cu marii deponenti si li s-au prezentat avantajele de a-si tine depozitele pana la scadenta, adica sa primeasca dobanzile negociate anterior cu Bank of Cyprus, inclusiv pentru perioada de timp in care sucursala a fost inchisa.
Peste 70% dintre depozitele de la Bank of Cyprus depaseau pragul de garantare de 100.000 de euro. Potrivit unor surse bancare, un singur deponent detine circa o treime din totalul depozitelor transferate. Astfel, despagubirile maxime pe care Fondul de Garantare al Depozitelor din Romania ar fi fost obligat sa le acopere s-ar fi cifrat la 30 - 35 de milioane euro.
Mai mult de jumatate din depozitele preluate de Marfin Bank au fost acoperite cu lichiditate si doar o parte cu credite.
Marfin Bank a incheiat anul trecut cu un bilant de 2,6 miliarde lei, in scadere cu 7,6% fata de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienti totalizau sub un miliarde de lei. Banca are o retea de 33 de unitati si un numar de 340 de angajati.
Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.
Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.
In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%. Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.
Pe acelasi subiect: