Pariul zilei: Se fac cozi la ghisee sau clientii Bank of Cyprus au incredere? Tiriac intra in afaceri cu petrol, iar un manager de multinationala explica de ce e greu sa lucrezi la stat
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Pariul zilei: Se fac cozi la ghisee sau clientii Bank of Cyprus au incredere?
Deponentii sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus pot face de astazi operatiuni in conturi prin cele 33 de sucursale ale Marfin Bank, transferul reprezentand un test al increderii in BNR si Fondul de Garantare a Depozitelor din partea clientilor care n-au avut acces la bani timp de o luna. Marfin a preluat la sfarsitul saptamanii trecute depozite de 77 mil. euro de la Bank of Cyprus, in cadrul unei tranzactii supervizate de BNR si banca centrala a Ciprului. Depozitele sunt acoperite cu lichiditati si credite de 82 mil. euro. Spre deosebire de Bank of Cyprus, unde depozitele erau garantate de schema din Cipru, Marfin Bank se afla sub supravegherea BNR, iar depozitele sunt acoperite de Fondul roman de Garantare, relateaza Ziarul Financiar in editia online. Ramane de vazut daca mesajele BNR din ultimele zile si garantia Fondului sunt suficiente pentru a da incredere clientilor si a-i incuraja sa astepte cel putin pana la scadenta depozitelor in loc sa se repeada sa-si retraga banii. „Toate conditiile din momentul incheierii contractelor raman in vigoare. Deci daca clientul se duce la alta banca, se duce cu conditiile de la alta banca. In plus retragerea este o problema, trebuie sa platesti comisionul de retragere“, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorul BNR vineri la ZF Live. Marfin aplica un comision de retragere de numerar de 0,5%. Pentru sume de peste 10.000 de euro cere notificare cu cel putin o zi lucratoare in avans sau percepe o taxa de 30 de euro, potrivit ZF Corporate.
Tiriac intra in randul baietilor destepti care fac afaceri cu petrol
Pe o piata de peste 5 miliarde de euro, a aparut un actor nou: Ion Tiriac. Cu parteneri din zona drumarilor pentru stat, Oil Energy Trading isi propune sa ajunga printre lideri pana in 2017, informeaza Capital.ro. Lovit din toate partile de criza financiara, holdingul Tiriac s-a vazut nevoit sa-si regandeasca pozitiile. Drept care, in februarie 2012, a infiintat firma Oil Energy Trading, care are ca obiect de activitate „comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate“. Actionarul principal este Provenza Holdings Limited, offshore care apartine holdingului Tiriac inregistrat in Cipru, cu 75%. Restul de 25% din actiunile Oil Energy Trading sunt impartite in mod egal intre Remus Mihai Hirceaga, fost membru in Consiliul de Management al OMV Petrom Marketing SRL, si Alexandru Mihut Pitigoi, partener mai vechi al lui Ion Tiriac si actionar principal al Colina Motors.
Este greu lucrezi la stat. Un manager de multinationala explica de ce
Ioan Mezei (foto), manager cu experienta vasta in companii precum Coca-Cola sau Orange, si care de mai bine de 14 ani conduce operatiunile locale ale producatorului german de motoutilaje agricole Stihl, face un exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa preia “fraiele” unei companii de stat, arata Wall-Street.ro in editia online. “Viziunea managerilor, dar si experientele si deprinderile de business acumulate in anii petrecuti in mediul privat pot fi aplicate cu succes doar in companiile mari cu capital privat. In companiile de stat aceasta strategie este extrem de greu de aplicat”, a declarat directorul general Stihl Romania. El a precizat ca in Romania nu pot fi indeplinite anumite conditii ce tin in special de actionariatul statului. Mai departe, institutiile publice devin ineficiente din cauza lipsei investitiilor din partea autoritatilor.
ANAF primeste 70 de milioane de euro pentru modernizarea activitatii. Banca Mondiala a aprobat proiectul
Banca Mondiala a aprobat proiectul de 70 milioane euro pentru modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care are ca scop cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei, scrie Mediafax.ro. Modernizarea administratiei fiscale este o componenta importanta a programului Guvernului pentru reforma economica. In pofida eforturilor recente de ajustare fiscala, situatia externa din Europa si cresterea economica slaba din Romania vor continua sa reprezinte riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale. Institutia financiara mentioneaza ca, avand in vedere spatiul limitat pentru noi cheltuieli publice, exista un interes solid in privinta imbunatatirii eficientei si eficacitatii in zona colectarii veniturilor, arata Mediafax.
Sumele fabuloase ale afacerii ilegale cu fier vechi
Tranzactiile ilegale cu fier vechi ar putea lua sfarsit. In al 12-lea ceas, Guvernul vrea sa modifice legislatia si sa elimine plata pe loc, pentru cei care aduc metale la centrele de colectare, informeaza Stirileprotv.ro.
Potrivit proiectului, aflat acum in dezbatere publica, depozitele vor fi obligate sa emita facturi si sa achite marfa direct in conturi bancare. In Romania totul se taie si se fura in miezul zilei. Inclusiv infrastructura feroviara si materialele de utilitate publica ajung sa fie devastate de bandele de hoti. Fenomenul e greu de stavilit pentru ca centrele de colectare accepta orice. Proiectul de ordonanta de urgenta ar putea stavili toate aceste ilegalitati. De la revolutie si pana cum au fost exportate peste 30 de milioane de tone de deseuri metalice in valoare de peste 14 miliarde de euro.
Bucurestiul, pe locul 1 in topul celor mai ieftine orase din Europa
Criza economica a ieftinit vizitarea continentului fata de anii anteriori. Price of Travel, site-ul de calatorie dedicat turistilor cu buget redus, a facut public topul oraselor din Europa in care este cel mai ieftin sa calatoresti, noteaza Incont.ro. A fost luat in considerare pretul unei nopti de cazare la un hostel, doua calatorii cu transportul in comun, vizitarea unei atractii turistice, trei mese cu buget redus si trei beri locale. In sapte din zece cele mai ieftine orase, un turist poate supravietui cu numai 23 de euro pe zi, in timp ce in 2011 acest cost era valabil pentru numai doua orase.
Pe primul loc in topul celor mai ieftine destinatii europene se afla Bucurestiul. Costul unei zile in "Micul Paris" este de 78,57 lei, potrivit Daily Backpacker Index, realizat de site-ul Price of Travel. Turistii sunt incurajati sa viziteze Palatul Parlamentului, Muzeul Satului si Ateneul Roman. Costul calatoriei / zi: Hostel Funcky Chicken – 15,47 lei/noapte, transport – 4 lei, mese – 39,6 lei, bere – 7,5 lei, atractii – 12 lei.
Povestea romanului de 170 mil. dolari care a decis sa ia viata de la zero in Sahara
Are 39 de ani si in urma cu trei ani a decis sa lase in urma industria permisiva si orientata spre distractie a bauturilor alcoolice si sa o ia de la zero pe continentul negru, la peste 4.000 de kilometri distanta de Bucuresti, unde a preluat conducerea celei mai mari companii de distributie, relateaza Business Magazin. Acolo are clienti precum Procter & Gamble, Nestlé si Puratos, afaceri de 170 de milioane de dolari si aproape 500 de angajati. Singura constanta in cariera lui Adrian Vasiliu este Procter & Gamble, care i-a devenit din angajator client, insa nu pe batranul continent, ci in Algeria, unul dintre cele mai bogate state din Africa, chiar daca este acoperit in proportie de 80% de desertul Sahara.
“2010 a venit cu o provocare majora, pentru ca am decis sa schimb nu numai industria, ci si continentul”, a declarat Adrian Vasiliu pentru revista Business Magazin. Atunci a preluat conducerea Star Brands & Star Goods, distribuitorul P&G, Nestlé, Puratos si al altor cateva companii multinationale prezente pe piata algeriana. „A fost o schimbare radicala de mediu si cultura locala." Executivul nu era strain de pietele externe, insa cariera sa se conturase in Europa, avand nu mai putin de 13 ani in cadrul gigantului american Procter & Gamble si alti doi ani in care a lucrat pentru Diageo, cel mai mare producator mondial din domeniul bauturilor alcoolice.
Boeing 787 reia zborurile de la 1 iunie
Boeing 787, a carui flota de 50 de aeronave a fost retinuta la sol din cauza problemelor tehnice, este gata sa reintre in functiune, sustine Mike Sinnett, vicepresedintele si inginerul de proiect al programului 787, citat de Bloomberg. Cu toate astea, cauza problemelor cu bateriile nu a fost inca identificata, dar Sinnett declara ca noul design al carcasei, precum si sistemul de ventilatie vor face ca bateria sa nu se mai incalzeasca peste limite. ANA Holdings, cel mai mare operator al Boeing 787, a anuntat ca nu se va abate de la planul reintroducerii avioanelor pe traseele de zbor de la 1 iunie, compania urmand sa mai achizitioneze inca 10 aeronave Dreamliner, cu ajutorul carora sa isi extinda cursele. „Va fi greu sa convinga pasagerii sa zboare, o luna nu este de ajuns pentru asta”, avertizeaza Ryota Himeno, analist la Barclays Securities, din Japonia, citat de agentia de presa Bloomberg.
Presedintele Avon si-a dat demisia
Presedintele si membru cu state vechi in boardul de management al companiei americane Avon, Fred Hassan, in varsta de 67 de ani, a demisionat, anunta Wall Street Journal. Retailerul de cosmetice trece in prezent printr-o perioada de schimbari, Hassan preluand functia de director la inceputul acestui an, in locul lui Andrea Jung, care s-a retras din functie. Avon va anunta marti primele rezultate trimestriale din 2013, iar joi vor avea loc alegeri in cadrul consiliului director. Potrivit comunicatului emis de companie, Fred Hassan paraseste firma “ca sa acorde mai mult timp obligatiilor personale”. El va mai ocupa functii de conducere si la alte companii, printre care Time Warner. Hassan a declarat ca celelalte pozitii ii cereau mai multa concentrare, iar plecarea sa este in interesul Avon.
Divortul unuia dintre miliardarii Rusiei aduce in prim-plan practica ascunderii banilor in offshore-uri
Miliardarul Dmitry Rybolovlev, al 14-lea cel mai bogat om din Rusia, si sotia sa, Elena, isi disputa de cinci ani averea de 9,5 miliarde de dolari. Razboiul pentru bani s-a purtat pana acum in sapte state, Elena Rybolovlev acuzandu-si sotul din 2008 ca foloseste “o multitudine de terte parti” ca sa creeze o retea de companii offshore, unde sa-si depuna bunurile la care ea sa nu aiba acces, noteaza Bloomberg. Aceasta a intentat procese impotriva sotului ei in Insulele Virgine din Marea Britanie, Anglia, Tara Galilor, SUA, Cipru , Singapore si Elvetia, dorind 6 miliarde de dolari. Procesele au adus la lumina o mica parte din sistemul structurilor de offshore si a felului in care cei mai bogati oameni din lume isi ascund averile. “Pentru multi, nu e vorba numai de a evita plata taxelor. Isi doresc sa aiba dreptul la intimitate si confidentialitate in ceea ce priveste afacerile pe care le au”, spune Philip Marcovici, avocat si consultant financiar al Kaiser Partner Group, din Liechtenstein.
In Bangladesh, preturile mici ale hainelor pentru export se masoara in vieti omenesti
Prabusirea fabricii din Bangladesh nu este un eveniment izolat, arata CNN in pagina electronica. In ultimii 10 ani, aproape 700 de muncitori au murit in prabusiri si-n incendii in aceasta regiune. Savar, locul unde a avut loc ultima tragedie, se afla intr-o zona mlastinoasa, care se bucura insa de o continua expansiune, unde sute de fabrici aparusera intr-o perioada scurta de timp, iar reglementarile din constructie se redusesera. Tot in Savar, 112 muncitori au murit arsi de vii in noiembrie anul trecut, intr-o astfel de cladire care nu avea iesiri de incendiu. Zona este populata cu fabrici care produc haine ieftine pentru export, iar salariile lucratorilor sunt cele mai mici pe intreg continentul asiatic: un angajat este remunerat cu doar 37 de dolari pe luna.