Medicul din Brasov, pasionat de istoria cavalerilor templieri a platit, in 1995, echivalentul a 45.0000 de dolari, si a salvat de la prabusire un castel vechi de peste 700 de ani din judetul Alba, in Muntii Trascaului.

"Acest castel a fost bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial si daramat in proportie de peste 50% ceea ce a ramas dupa bombardament sunt turnurile cele doua pe care le vedeti si partea de ziduri pana la jumatate. Restul l-am restaurant noi", spune Florin Rusu, proprietarul castelului.

In 2002, proprietarul a mai investit 300 de mii de euro si a amenajat in interior si un hotel cu aer medieval. Iar istoria ii atrage pe turisti. Castelul a fost o fortareata in vremea imperiului austro-ungar, iar mai tirziu l-a gazduit pe Regele Mihai, cand era in serviciul armatei. Camerele au mobilier de epoca, baldachine si bai de piatra.
 
"Linistea si energie pozitiva cu care te incarci in momentul in care vii si stai si petreci cateva zile aici. Este un aer misterios", povesteste si Corado Boscoveanu, turist.

Ar mai fi de reconditionat jumatate de castel, dar proprietarul asteapta sa mai stranga bani.

Castelul familiei Imre din Sarata, judetul Bistrita, are insa alta poveste: construit in 1835, era faimos pentru balurile care se incheiau cu jocuri de noroc pina dimineata. In anii 50, cind s-au ars toate mobilele somptuoase si o biblioteca pretioasa, si-a pierdut toata stralucirea. Acum, patru italieni au platit pentru toata gradina si castelul cu 26 de camere - valoarea unei vile din centrul Bucurestiului. "Dar nu s-a gasit nimeni sa investeasca, sa fi facut statul ceva", este de parere Erzsebet Pastor, localnica.

"Statul se arata un slab cumparator, trecem printr-o perioada de criza", sustine Alexandru Uiuiu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura.

Daca statul nu investeste in astfel de castele care ar face fala unei zone intregi, particularii macar nu le lasa sa se darame.