SIF Muntenia iese din actionariatul Lafarge Agregate si Betoane, dupa ce grupul francez a anuntat ca intentioneaza sa vanda operatiunile din Romania
Lafarge
SIF Muntenia (SIF4) iese din actionariatul Lafarge Agregate si Betoane Bucuresti (AGEM) prin vanzarea pachetului de 10,3% din actiuni pentru 5,62 milioane lei (1,28 milioane euro), la un pret cu 80% mai ridicat fata de cotatiile din piata.
Un pachet de 619.140 de actiuni Lafarge Agregate si Betoane, reprezentand 10,319% din companie, a facut luni obiectul unei tranzactii negociate pe platforma Rasdaq a Bursei de la Bucuresti, noteaza Mediafax.
Compania este controlata de Lafarge Ciment Romania, cu 84,6% din titluri, iar principalul actionar minoritar este SIF Muntenia, cu 10,319%.
Tranzactia a fost efectuata la 9,08 lei/actiune, cu 81,6% peste pretul de 5 lei/actiune la care a fost efectuata cea mai recenta tranzactie cu titluri Lafarge Agregate si Betoane pe Bursa. La pretul la care a fost efectuata tranzactia, capitalizarea de piata a companiei este evaluata la 54,47 milioane lei (12,4 milioane euro).
Operatiunile din Romania ale producatorului francez de ciment Lafarge sunt propuse pentru vanzare, alaturi de active din mai multe tari, in cadrul procesului de fuziune cu Holcim, astfel incat cele doua companii sa obtina aprobarea autoritatilor de reglementare pentru fuziunea celor doua grupuri, au anuntat, luni, intr-un comunicat, cele doua companii.
Este vorba in principal de avizul autoritatilor pentru concurenta din Romania si din Uniunea Europeana. Fuziunea dintre Holcim si Lafarge are nevoie de aviz in privinta concurentei in 15 dintre statele membre UE si face obiectul unei analize extinse a Comisiei Europene.
Lafarge Romania detine in prezent aproximativ 40 de situri de productie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz si cea de macinare de la Targu Jiu.
Lafarge este prezent in Romania si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Activitatea de agregate este derulata prin companiile Lafarge Agregate Betoane SA si Lafarge Agregate SRL. Pe zona de producere a betoanelor activitatea este asigurata prin firmele Lafarge Agregate Betoane (in pietele din Iasi si Ploiesti), Lafarge Comnord (Bucuresti), Lafarge Betoane (in pietele din Constanta si Braila) si Lafarge RMX (in piata din Cluj).
Reprezentantii grupului francez au precizat ca nu pot oferi detalii privind valoarea activelor propuse spre vanzare, defalcat pentru fiecare tara in parte, potrivit Mediafax.
Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.
Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.
Pe acelasi subiect: