Grupul german Siemens va impune mai multor mii de angajaţi de la divizia sa de turbine pentru centrale electrice convenţionale să îşi ia o săptămână de vacanţă după Rusalii, din cauza scăderii cererii, informează EFE, preluată de Agerpres.

Tranziţia la energiile regenerabile are un impact semnificativ asupra pieţei de turbine mari pentru centralele pe gaz, ceea ce afectează rezultatele Siemens şi obligă grupul să îşi restructureze divizia de Power & Gas (PG).

"Pe fondul diminuării pieţei pentru echipamente de producţie de electricitate, divizia Power & Gas va recurge la întreruperi temporare de activitate", a informat Siemens, adăugând că aceste întreruperi vor începe după sărbătoarea Rusaliilor şi vor dura cel puţin o săptămână.

Siemens a adăugat că aceste întreruperi fac parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri destinat reducerii costurilor la această divizie, care are aproximativ 47.000 de angajaţi la nivel mondial şi este responsabilă pentru 18% din veniturile grupului. Printre aceste măsuri se numără reducerea cheltuielilor pentru deplasări, a sponsorizărilor, a costurilor pentru participarea la saloanele comerciale şi a investiţiilor, a explicat Siemens.

Rivalul american General Electric (GE) a anunţat şi el că va elimina 12.000 de locuri de muncă la nivel mondial în cadrul diviziei de Energie (GE Power).

Acord cu sindicatele în privința concedierilor

Siemens a ajuns la un acord de principiu cu sindicatele privind planurile de restructurare şi reducere a locurilor de muncă la diviziile Power & Gas (PG) şi Process Industries and Drives (PD) din Germania.

Tranziţia la energiile regenerabile are un impact semnificativ asupra pieţei de turbine mari pentru centralele pe gaz, ceea ce afectează rezultatele Siemens şi obligă grupul să îşi restructureze divizia de Power & Gas (PG). Analiştii nu se aşteaptă ca cererea pentru turbine mari pentru centralele pe gaz să se redreseze în viitorul apropiat.

Miercuri, Siemens ar urma să publice rezultatele trimestriale pentru primul trimestru din 2018 iar analiştii se aşteaptă ca grupul german să anunţe scăderea cu 23% a comenzilor la divizia Power & Gas, şi un declin de 62% al profitului.

În noiembrie, Siemens anunţa că va concedia pe plan global 6.900 de angajaţi, majoritatea la divizia PG. Aproximativ 3.400 din angajaţii concediaţi vor fi din Germania.

Conform acordului, vor fi reduse locurile de muncă de la fabricile Siemens din Berlin, Duisburg, Mulheim şi Erfurt.

Operaţiunile de la unităţile Offenbach şi Erlangen din vestul Germaniei vor fi combinate iar în cele din urmă fabrica din Offenbach va fi închisă.

De asemenea, Siemens va păstra uzina Goerlitz din estul Germaniei, care va fi transformată într-un centru pentru producţia turbinelor pe abur, iar operaţiunile din Leipzig ar putea fi vândute.

Ca parte a acordului cu sindicatele, Siemens va investi încă 100 de milioane de euro pentru reorientarea profesională a angajaţilor, inclusiv dezvoltarea competenţelor digitale.

Excluzând afacerile legate de servicii, divizia PG are pe plan global aproximativ 30.000 de angajaţi, din care 12.000 sunt în Germania.

Siemens, concern care produce o gamă variată de produse - de la trenuri la turbine - are o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.