Sfaturile unui german catre nemtii care vor sa investeasca in Romania: “O doza mare de anduranta si sa se astepte sa-i impuscati cu tot felul de initiative legislative”
Investitorii germani interesati sa intre pe piata romaneasca trebuie sa se astepte la situatii socante in ceea ce priveste legislatia, deoarece deciziile politice nu iau in calcul efectele asupra mediului de afaceri, a declarat joi Daniel Metz, directorul executiv al companiei EBS Romania.
"Investitorii germani pot sa se astepte in Romania la situatii socante din punct de vedere legislativ. Sunt prevederi care se aplica peste noapte, care ar soca partenerii germani. Factorul politic din Romania nu se gandeste inainte de a lua decizii la consecintele economice. Romania inca are o imagine buna ca locatie pentru investitii, dar lucrul asta ni se scurge printre degete, nimeni nu are grija ca Romania sa fie protejata ca locatie industriala in viitor. Pentru asta, numarul de zile libere nu trebuie sa creasca de la o perioada de alegeri la alta. Nu pot sa argumentez inaintea partenerilor din Germania ca trebuie sa ne rugam in cursul saptamanii. Sunt socuri, dar din cauza interesului politic nimeni nu se gandeste asupra implicatiilor asupra economicului", a spus Metz, care detine si conduce o afacere in domeniul furnizarii de software cu peste 500 de angajati, scrie Mediafax.
Metz a afirmat, la o conferinta organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si Ambasada Germaniei la Bucuresti, ca in opinia sa Romania a evoluat mult ca imagine in ochii investitorilor germani, dar "isi bate joc" de avantajele ei competitive.
"As sfatui investitorii germani sa vina sa ne vada si sa aiba o doza mare de anduranta, sa se astepte sa-i impuscati cu tot felul de initiative legislative. In principiu primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a atrage un investitor in Romania este sa-l convingi sa vina sa vada ce se intampla aici. Clientii pe care i-am convins sa vina din Germania in 2001-2002 ne intrebau daca pot iesi noaptea afara fara sa li se intample ceva. Nu am pierdut niciun client in ultimii 12 ani", a spus omul de afaceri, care s-a intors acum 12 ani in Romania dupa o perioada petrecuta in Germania.
EBS Romania, cu sediul central la Cluj, are filiale la Sibiu, Brasov si Bucuresti, iar printre partenerii companiei pe piata IT se numara SAP Romania, Microsoft, IBM și Oracle.
Pe acelasi subiect: