Sursele citate au afimat ca Bill Gates intentioneaza sa se concentreze in continuare pe activitatile filantropice.

Microsoft a anuntat vineri ca Steve Ballmer se va retrage in urmatoarele 12 luni, dupa ce a petrecut mai mult de 30 de ani in cadrul companiei, din care 14 ani in functia de CEO.

Numele Bill Gates si Steve Ballmer sunt sinonime cu ascensiunea Microsoft. In anul 2000, cand functia de CEO a fost preluata de Ballmer, apoximativ 97% din PC-urile din lume rulau sistemele de operare Windows.

Ballmer, considerat unul dintre cei mai de succes "vanzatori" din industria IT, nu a reusit un nou succes similar in cei 13 ani petrecuti la conducerea companiei, potrivit unei analize Bloomberg, preluata de Mediafax.

Cunoscut pentru stilul agresiv de negociere si de management si pentru aparitiile spectaculoase pe scena la diverse evenimente, Ballmer nu a reusit sa tina pasul cu transformarea acuta din ultimii ani a industiei IT, accelerata si simbolizata de smartphoe-ul fara taste, cu ecran tactil, si de tableta.

"A fost cu adevarat omul companiei. In final, a stat prea mult la Microsoft si a insistat prea mult pe PC-uri, fara sa anticipeze impactul dramatic al dispozitivelor mobile", comenteaza pentru Bloomberg Tim Bajarin, presedinte la compania de cercetare de piata Creative Strategies, care urmareste Microsoft inca de la inceputul anilor '80, cand era o simpla firma cu 28 de angajati.

Prietenia dintre Ballmer si Gates si relatia stransa de business dintre cei doi i-a ajutat sa se completeze reciproc in timpul ascensiunii fulminante a Microsoft.

Performanta lui Ballmer ca CEO a fost insa marcata de oportunitati ratate in domenii precum smartphone-urile, cautarea online si tabletele, unde Microsoft a dezvoltat relativ devreme produse si servicii, insa nu a reusit niciun "hit".

Compania a fost eclipsata de Apple si Google odata ce centrul de greutate al industriei IT a alunecat spre dispozitive mobile si servicii cloud, lovind in cele mai cunoscute produse ale Microsoft - Windows si Office.

Ballmer a reusit insa sa modernizeze Windows, care a ramas de departe cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri, si sa invinga o serie de investigatii antitrust in SUA si Europa care ar fi putut conduce la divizarea companiei.

Performantele lui Ballmer ca CEO nu au fost satisfacatoare nici pentru actionari, noteaza Bloomberg. O investitie de 1.000 de dolari in actiuni Microsoft in anul 2000 ar fi generat pana in prezent un randament negativ de 13%, inclusiv plati in contul dividendelor, potrivit datelor agentiei. In perspectiva istorica, o investitie de 1.000 de dolari la listarea compaiei, in 1986, valoreaza in prezent 554.464 dolari.