Tomas Spurny a decis sa demisioneze si sa paraseasca pozitia de CEO, la sfarsitul lunii septembrie 2015, dupa trei ani si jumatate, dand curs altor oportunitati profesionale.

Sergiu Manea s-a alaturat BCR odata cu revenirea sa in Romania, in 2012, continuand o cariera de peste cincisprezece ani la nivel international, in roluri manageriale de investment si corporate banking.

"Inca de la inceput m-am simtit privilegiat datorita energiei, satisfactiei si mandriei pe care am avut ocazia sa le traiesc alaturi de colegii mei si de clientii BCR. In acest moment ma simt cu atat mai privilegiat si mai stimulat de mandatul de a conduce banca intr-un nou ciclu de dezvoltare, urmand unui program de redresare derulat cu succes. BCR este o banca pentru Romania si intreaga echipa de aici priveste cu incredere catre indeplinirea acestei misiuni din ce in ce mai bine, urmarind sa ofere servicii de intermediere financiara sustenabila, sprijinind cresterea economica si crearea de locuri de munca, asigurand prin toate eforturile noastre prosperitate si siguranta financiara pentru clientii nostri", a declarat Sergiu Manea. 

"Sunt profund recunoscator intregii echipe a BCR, care a trecut printr-o perioada foarte dificila, pe parcursul careia am reusit impreuna sa redresam compania catre profitabilitate si sa construim bazele pentru un viitor de succes. In ceea ce ma priveste, dupa ce mi-am petrecut peste jumatate din cariera mea profesionala in diverse pozitii manageriale in strainatate, astept cu nerabdare sa ma intorc la Praga, orasul meu de origine, unde am decis sa dau curs unei alte oportunitati de a ocupa o pozitie manageriala", a spus la randul sau Tomas Spurny.

"Tomas Spurny a asigurat conducerea bancii intr-o perioada cruciala pentru BCR. Au fost perioade pline de provocari, insa el a gestionat cu succes unul dintre cele mai complexe procese de restructurare de pe piata bancara romaneasca. BCR este pregatita pentru o noua perioada de crestere si performante comerciale. Sunt profund recunoscator pentru toate eforturile sale si ii urez lui Tomas mult succes in noile sale proiecte.In acelasi timp, suntem deosebit de incantati sa anuntam numirea lui Sergiu Manea drept CEO al BCR. El a avut o contributie majora la redresarea bancii si avem totala incredere in capacitatea sa de a conduce intreaga echipa a BCR, continuand eforturile de a consolida pozitia BCR de lider al sectorului retail si corporate",  a declarat  Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Cine este Sergiu Manea

In pozitia sa de vicepresedinte, Manea a asigurat conducerea liniei functionale corporate, supervizand diviziile de servicii bancare pentru companii mari, reteaua de centre comerciale dedicate companiilor mici si mijlocii, investment banking, piete de capital, tranzactii bancare & finantarea comertului, sector public & finantarea infrastructurii.

S-a ocupat si de proiectele de educatie financiara, dezvoltare sustenabila si antreprenoriat social derulate in cadrul programelor de afaceri comunitare ale bancii. 

Inaintea mandatului actual, Manea a fost Managing Partner al Ithuba Capital, la Viena.

Intre 2005 si 2010, a fost Managing Director, Head of EEMEA Markets, Unicredit Markets & Investment Banking la Bank Austria Creditanstalt.

Anterior, incepand cu anul 2000 a indeplinit mai multe roluri in domeniul Pietelor Financiare la ABN AMRO Bucuresti si Londra.

Sergiu Manea si-a inceput cariera printr-o serie de pozitii detinute in cadrul unor institutii financiare precum ING Bank Romania, Citibank Romania si Bank Austria Creditanstalt in Bucuresti.

A absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti in anul 1995. Ulterior a obtinut Masteratul in Finante la DOFIN Bucuresti.