Autoritatile americane au o lista neagra cu cinci banci elvetiene, nu trebuie decat sa activeze ancheta, a afirmat o sursa apropiata situatiei, citata de publicatia Schweiz am Sonntag.

Ministrul elvetian de Finante, Eveline Widmer-Schlumpf, a reusit miercuri sa convinga Camera superioara a Parlamentului sa voteze in favoarea legii Lex USA, care ar pune in practica un acord referitor la fondurile nedeclarate detinute de cetateni americani in banci elvetiene.

Textul, care trebuie sa fie aprobat saptamana viitoare de Camera inferioara, a provocat critici aprinse, in conditiile in care parlamentarii au avut acces doar la o mica parte din continutul acordului cu partea americana.

Secretomania din jurul acordului a provocat speculatii in presa elvetiana ca pe langa 1anga bancile mari din tara, precum Julius Baer si Credit Suisse, vor fi afectate si bancile cantonale.

In 2009, Elvetia a incheiat un acord cu SUA care a permis bancii UBS sa scape de justitie, cu o amenda substantiala din cauza conturilor nedeclarate ale americanilor. In schimb, multi americani bogati si-au mutat conturile la alte banci elvetiene.