Seful Prospectiuni, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender: "Am concediat cateva zeci de persoane din cauza protestelor privind gazele de sist"
Elemente de prospectare pentru gazele de sist. Sursa foto: Mediafax
Compania de servicii geofizice si geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a disponibilizat "cateva zeci" de persoane din cei 2.600 de angajati, din cauza intarzierilor la lucrari determinate de protestele privind explorarea gazelor de sist.
"Daca am putea lucra, am avea nevoie de 4.400 de angajati. Acum avem 2.600 de angajati. (...) Am avut intarzieri din cauza agitatorilor si protestatarilor si a trebuit sa concediem cateva zeci de angajati, mai ales din cei necalificati, in zona Vasluiului. Lucrarile merg incet. Nu pot pastra oameni care nu au ce munci. Protestele ii afecteaza pe cei saraci", a declarat pentru Mediafax directorul general al Prospectiuni, Gehrig Schultz.
Schultz sustine ca unii protestatari sunt din afara tarii, iar din cauza "agitatorilor si a propagandistilor" Romania devine tot mai putin atractiva pentru investitori si isi pierde din credibilitate. "Ma indoiesc ca in Franta, Olanda sau Germania 6-7 protestatarii sunt lasati sa pericliteze o politica nationala", a adaugat Schultz.
Potrivit directorului general al Prospectiuni, sapte din cele noua contracte de prospectare pe care le are sunt in intarziere, iar daca situatia continua, compania va avea un an financiar "dificil". Prospectiuni a raportat pentru anul trecut venituri de 415,4 milioane de lei (94,2 milioane de euro), in crestere cu 20,5%, si a inregistrat un profit brut de 35,2 milioane de lei, mai mare cu 56,4%.
"Este evident ca trebuie gasita o solutie in doua-trei luni. Cu solutii trebuie sa vina si Guvernul si companiile de petrol si gaze, iar populatia ar trebui sa inceapa sa isi dea seama ce se intampla", a spus Schultz. El a adaugat ca din cauza protestelor privind gazele de sist, a crescut si perioada de timp in care Prospectiuni obtine avizele pentru derularea lucrarilor de prospectare.
Potrivit lui Schultz, desi in Romania exista "peste tot" roci specifice acumularilor de gaze de sist, doar in Dobrogea si zona Vasluiului sunt roci care indeplinesc toate caracteristicile potrivite pentru a putea contine gaze de sist.
Oficialii companiei americane Chevron au declarat, marti, ca explorarea efectiva a gazelor de sist in localitatea vasluiana Pungesti va incepe in doua-trei saptamani, urmand ca procesul de forare pentru extragerea probelor de sol in vederea evaluarii zacamantului sa se faca in 90 de zile. Chevron este singura companie care a anuntat ca face prospectiuni pentru gaze de sist in Romania.
Prospectiuni este furnizor de servicii geofizice si geologice si are operatiuni in Europa si Africa de Nord si de Vest.
Ovidiu Tender detine 55,7% din actiunile Prospectiuni, prin firma Tender SA Timisoara, iar SIF Muntenia (SIF4) are un pachet de 11,82%. Alti actionari cumuleaza restul de 32,4% din capitalul companiei.
Pe acelasi subiect: