Seful CEZ Romania: Grupul nu va iesi de pe piata locala, chiar daca va vinde eolienele, dar nu este interesat nici de achizitii sau alte proiecte energetice
Grupul ceh CEZ isi va consolida operatiunile in Romania si nu va iesi de pe piata, chiar daca va reusi sa vanda parcurile eoliene din Dobrogea, dar nu este interesat de achizitii sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern, spune seful CEZ Romania, Martin Zmelik, scrie Mediafax.
"Nicio clipa planul nostru nu a fost sa iesim de pe piata din Romania, chiar daca se concretiza vanzarea parcului. Pentru moment ne consolidam operatiunile. Nu avem in plan achizitii si nici nu ne intereseaza sa participam la proiectul privind construirea nucleare de la Cernavoda", a declarat Zmelik.
Directorul diviziei internationale a CEZ, Tomas Pleskac, afirma in aprilie ca grupul este dispus sa vanda integral parcurile eoliene din Romania, de la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta.
CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitatea in care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene detinute de CEZ in Romania au impreuna au o capacitate de 600 MW.
Eolienele operate de CEZ au produs anul trecut 1,25 TWh de energie, reprezentand 2,5% din consumul intern al Romaniei. in primul semestru, productia de electricitate a CEZ in Romania a scazut cu 13%, la 0,6 TWh, din cauza conditiilor eoliene nefavorabile in primele doua luni ale anului.
Pentru intregul an, CEZ estimeaza o productie a parcurilor eoliene din Romania de circa 1,2 TWh, cu 4% mai putin fata de anul trecut.
Zmelik a adaugat ca grupul vrea sa isi extinda activitatile in jurul portofoliului actual, prin optimizarea proceselor si "excelenta operationala", si va acorda o atentie deosebita activitatilor de distributie a energiei, de productie a energiei regenerabile si de eficienta energetica.
"Ne concentram pe partea de distributie, pe energia regenerabila si pe eficienta energetica. Acesta este viitorul. Suntem foarte multumiti de piata de distributie de aici. in Romania, activitatea de distributie ne aduce cele mai bune rezultate. Prioritatile de investitii in zona de distributie sunt siguranta si calitatea retelei si pierderile din retele (...)", a precizat Zmelik.
CEZ investeste anual in Romania circa 200 milioane de lei in reteaua de distributie a electricitatii (45,2 milioane de euro) in judetele Arges, Gorj, Mehedinti, Dolj, Teleorman, Valcea si Olt.
Enel, un alt grup energetic european prezent pe piata romaneasca, a anuntat ca pana la sfarsitul anului va vinde operatiunile de distributie si vanzare a energiei din Romania. Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.
Profitul operational al CEZ Romania a scazut cu 25% in primul semestru, la 2,1 miliarde coroane (76,5 milioane euro). Grupul ceh CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.
Pe acelasi subiect: