"In cazul in care angajamentele sunt acceptate, vor fi monitorizate pe o perioada stabilita prin decizie a Consiliului Concurentei, verificarea indeplinirii acestora fiind realizata de autoritatea de concurenta sau de catre un mandatar desemnat in acest sens. In cazul neindeplinirii angajamentelor, compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri", potrivit Consiliului Concurentei. 

Investigatia asupra CEZ a fost declansata in 2011, ca urmare a plangerii depuse de Electrica Muntenia Nord, in calitate de furnizor de energie electrica pentru firma Eurospatial. Autoritatea de concurenta a analizat comportamentul SC CEZ Distributie in relatia cu clientii sai noncasnici, atat in ceea ce priveste activitatea de distributie, cat si relatia contractuala. 

"Pe parcursul acestei investigatii ne-am exprimat ingrijorarile referitoare la restrictionarea accesului furnizorilor la retea si la lipsa de transparenta fata de consumator. Ne-am consultat si cu ANRE pentru a ne asigura ca angajamentele propuse de CEZ sunt in concordanta cu cadrul de reglementare in domeniul energiei. Aceste angajamente reprezinta un pas important in adoptarea unor norme care, pe de-o parte sa protejeze consumatorii de practicile abuzive, iar pe de alta parte sa ofere companiilor posibilitatea recuperarii unor eventuale creante", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele CC. 

Consiliul Concurenței precizeaza ca angajamentele reprezinta o procedura utilizata la nivel European, la care se recurge in anumite situatii atat pentru a stopa o practica anticoncurentiala, cat si pentru a preveni aparitia unor practici similare si reprezinta o solutie mai rapida si eficace pentru instaurarea/reinstaurarea concurentei pe piata. 

Grupul ceh CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

CEZ Romania este si producator de energie electrica in centrale eoliene si microhidrocentrale