Profitul operational al CEZ in Romania a scazut cu 25% in semestrul I
Profitul operational al CEZ a scazut cu 25% in primul semestru, de la 2,8 miliarde coroane cehesti in ianuarie-iunie anul trecut, la 2,1 miliarde coroane (76,5 milioane euro) in acest an, din cauza deciziilor autoritatilor romane privind certificatele verzi pentru productia de energie regenerabila.
Pe segmentul de productie si trading, profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a scazut de peste doua ori, de la 1,9 miliarde de coroane in prima jumatate a anului trecut la 800 de milioane de coroane (29,1 milioane de euro).
Suspendarea alocarii unor certificate verzi pentru parcul eolian Fantanele Vest a avut un impact negativ de 900 de milioane de coroane (32,8 milioane de euro), iar preturile mai mici ale certificatelor verzi au afectat rezultatul cu 200 de milioane de coroane (7,3 milioane de euro), se arata intr-un raport al grupului ceh.
O decizie din iunie anul trecut a Guvernului, vizand producatorii de energie regenerabila, a condus la amanarea incepand din iulie a acordarii celui de-al doilea certificat verde pentru parcurile eoliene detinute in Romania de CEZ si a suspendat acordarea primului certificat verde pentru parcul Fantanele Vest incepand din noiembrie, decizie determinata de o intarziere din partea Comisiei Europene intr-un proces de notificare.
Pretul certificatelor verzi a scazut de la circa 200 de lei in primul trimestru, la minimul legal de 130 de lei, dupa decizia Guvernului de a reduce cota de achizitie pentru furnizorii de electricitate, destinata consumatorilor casnici, situatie care a condus la un exces de certificate in piata, noteaza CEZ.
Productia de electricitate a CEZ in Romania a scazut cu 13% in primul semestru, la 0,597 TWh, din cauza conditiilor eoliene nefavorabile in primele doua luni ale anului.
Pentru intregul an, CEZ estimeaza o productie a parcurilor eoliene din Romania de circa 1,2 TWh, cu 4% mai putin fata de 2013, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile la inceputul acestui an.
Pe distributie si vanzare, profitul operational al CEZ a crescut cu peste 40%, de la circa 900 de milioane de coroane in primul semestru de anul trecut la 1,3 miliarde de coroane (47,37 milioane de euro) in primul sase luni din acest an. Rezultatul a fost influentat pozitiv de incasarile datoriilor restante de la CFR.
Costurile suplimentare asociate noii taxe pe constructii speciale (taxa pe stalp) au avut un impact negativ de circa 100 de milioane de coroane (3,6 milioane de euro) in primul semestru.
Dupa ce a achitat toate datoriile restante, CFR a profitat de statutul de client eligibil si a schimbat furnizorul de electricitate, nemafiind client al CEZ Vanzare de la 1 iunie. "Avand in vedere comportamentul din trecut al companiei in privinta platilor, consideram ca aceasta schimbare este pozitiva", se arata in raportul CEZ.
Grupul ceh a contabilizat in primul semestru un provizion de 2,1 miliarde de coroane (76,5 milioane de euro) pentru deprecierea de proprietati, facilitati de productie si echipamente la parcurile eoliene din Romania. Acest provizion a fost determinat in principal de taxa pe constructii speciale si de scaderea pretului certificatelor verzi.
La nivel de grup, profitul EBITDA a scazut cu 19% in primul semestru, la 40 de miliarde de coroane (1,46 miliarde de euro), pe un declin al veniturilor cu 10%, la 102 miliarde de coroane (3,7 miliarde de euro), in timp ce profitul net a coborat cu 40%, la 17,2 miliarde de coroane (627 milioane de euro).
Sumele in euro au fost calculate de MEDIAFAX la cursul mediu de 27,444 coroane pentru 1 euro in primul semestru, conform datelor bancii centrale din Cehia.