Saxo Bank, "Previziunile Scandaloase" pentru 2016: 100 de dolari /barilul de petrol, cresterea rublei rusesti cu 20%, argintul iese de sub dominatia aurului
O scurta intoarcere la 100 de dolari barilul de petrol din cauza problemelor OPEC si cresterea rublei rusesti cu 20% pana la finalul lui 2016 se numara printre "Previziunile Scandaloase" publicate de Saxo Bank pentru anul care urmeaza.
Organizarea Jocurilor Olimpice va ajuta in forta redresarea pietei emergente din Brazilia, iar argintul va iesi de sub dominatia aurului pentru a creste cu 33%.
"Ne apropiem de finalul paraliziei de paradigma ce a dominat reactia politica la criza financiara globala. Relaxarea cantitativa si alte forme de interventie au esuat. China este in tranzitie, iar tensiunile geopolitice sunt mai complexe ca niciodata. Costul marginal al banilor creste, la fel si volatilitatea si incertitudinea. In acest context am stabilit previziunile acestui an. Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank raman un exercitiu in gasirea a zece idei relativ controversate si fara legatura intre ele care si-ar putea rasturna universul investitiilor. Este un moment plin de satisfactii sa vezi cum previziunile controversate starnesc imaginatia clientilor si alimenteaza o dezbatere continua; exact acest proces al dezbaterilor si al gandirii anti-turma este cel care se afla la baza traditiei de acum stabilite a Saxo de a incerca sa atraga atentia asupra lucrurilor de neinteles", a declarat Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank, potrivit Agerpres.
Analiza arata ca problemele OPEC vor determina o scurta intoarcere la 100 de dolari/barilul de petrol.
"Pretul de cos al titeiului OPEC scade la cel mai mic nivel din 2009 incoace, iar nelinistea membrilor mai bogati sau mai putin bogati ai cartelului in legatura cu strategia 'furnizeaza-si-condu' continua sa creasca. Mult-asteptatul semn al unei incetiniri accentuate in productia non-OPEC pare ca incepe sa palpaie. Incurajat in mod corespunzator, OPEC prinde piata la varf cu o ajustare in scadere la rezultat. Pretul determina o redresare rapida, investitorii ingramadindu-se sa revina pe piata de pe pozitia long - aducand din nou preturi de 100 de dolari/baril la orizont", potrivit analizei.
Fed-ul agresiv va fi martorul unei scaderi a obligatiunilor corporative globale
"Finalul lui 2016 o va prinde pe sefa Fed, Janet Yellen, lansandu-se pe un drum agresiv cu o serie de cresteri ale dobanzii, determinand o lichidare enorma pe toate pietele importante de obligatiuni, pe masura ce randamentele incep sa creasca. Pe masura ce transele din bilanturile de banca si ale brokerilor alocate tranzactionarii cu obligatiuni si a formarii de piata aproape au disparut, una din partile vitale ale unei piete functionale pur si simplu nu e acolo. Realizarea acestui fapt are loc prea tarziu, iar intreaga parte a cumparatorilor intra in panica si vinde unilateral, pe masura ce modelele de risc foarte avansat se clatina spre o alerta simetrica de cod rosu", sustin specialistii Saxo Bank.
Nu in ultimul rand, fenomenul El Nino va declansa cresterea inflatiei.
"El Nino de anul viitor va fi cel mai puternic, conform tuturor datelor, si va genera deficite de umiditate in multe zone din Asia de Sud Est si seceta in Australia. Randamentele mai scazute la toate materiile prime agricole vor restrictiona proviziile intr-un moment in care cererea este inca in crestere datorita expansiunii economice globale. Rezultatul va fi o crestere de 40% a Bloomberg Agriculture Spot Index, aducand o presiune inflationista de care e mare nevoie. Totodata, se pare ca inegalitatea va fi cea care va rade la urma in fata luxului. Confruntata cu o inegalitate in crestere si somaj peste 10%, Europa ia in considerare introducerea unui venit de baza universal pentru a se asigura ca toti cetatenii isi vor permite satisfacerea nevoilor de baza. Intr-o societate mai egalitara in care alte valori sunt promovate, cererea pentru bunurile de lux scade brusc - sectorul intra in colaps", se mai spune in analiza.
Saxo Bank mentioneaza, totodata, ca Europa are un surplus masiv de cont curent, iar inflatia mai scazuta ar trebui, dupa logica macroeconomica, sa insemne o moneda mai puternica, nu mai slaba.
Cursa spre un nivel scazut a trecut printr-un ciclu complet, acest lucru insemnand ca ne-am intors la un dolar mai slab ca rezultat direct la politicii SUA in ce priveste dobanzile.
Fondata in 1992 si avand sediul central in Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajati in cele 25 de reprezentante de pe cinci continente.