Saxo Bank: In cazul unui esec final al Greciei, vom asista la o explozie a riscului de creditare in Romania. "Pluteste in aer acelasi sentiment de dinainte de defaultul Lehman"
Pluteste in aer exact acelasi sentiment de dinainte de defaultul Lehman. Imi amintesc ca eram printre putinii care au prevazut ca Lehman nu va reusi sa se mentina la suprafata, in timp ce Rezerva Federala si piata, in general, tot "vedeau" solutii de ultim moment, comenteaza economistul sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, in legatura cu Grecia.
Decizia e similara. Lehman a fost perceputa ca fiind prea "dificil" de salvat; de fapt, prea putini si-au dorit cu adevarat s-o ajute si sa nu uitam ca Lehman platea un premium semnificativ pentru finantare, de +100/200 bps intr-o singura saptamana, mult inainte de 2008, arata Jakobsen.
Lehman a avut un leverage de 30/35x pe balanta, iar datoria Greciei are o expunere similara.
Riscul moral este de asemenea similar si apare intr-un cadru macroeconomic dominat de prudenta caracterizata prin dorinta de a mai trage un pic de timp. Lucru care, in opinia mea, nu functioneaza niciodata.
"Planul Fed, legat de Lehman Brothers, a fost de a mai trage un pic de timp - acesta a fost planul A, in timp ce planul B a fost reprezentat de solutii de tip "morcovul din varful batului". Cand acestea s-au dovedit inutile, am avut planul C - panica, apoi niciun plan. Lehman nu a avut niciun plan, la fel Grecia. Si, a nu avea un plan nu e un plan, dupa cum putem lesne vedea. Avem dificultati in administrarea miscarilor non-liniare din piata, la fel patim si cu speranta si credinta. Dar, din nou, dati-mi voie sa afirm ca cel mai mare risc este un VaR (valoare la risc) umflat. Acesta va produce consecinte in mod neintentionat si indirect, cum a fost agitatia de ieri a titlurilor de stat din Bulgaria si Romania, defaultul probabil din Puerto Rico si un euro mai scump. Esecul de a securiza o intelegere de ultim moment se va traduce printr-o cadere cu inca 3-5% a indicelui DAX si vom asista la o explozie a riscului de creditare in zona noilor membre UE: Romania, Bulgaria, Croatia si Ungaria. Chiar si Polonia va simti un pic de vant potrivnic", comenteaza Jakobsen.