Rosia Montana Gold Corporation disponibilizeaza 80% dintre angajati. 1.000 de familii din Apuseni, afectate
Localitatea Rosia Montana. Sursa foto: Mediafax
Aproape 1.000 de familii din zona miniera Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Reprezentantii firmei au anuntat disponibilizarea a 80% dintre angajati.
Rosia Montana Gold Corporation arata, intr-un comunicat de presa transmis Mediafax, ca este constransa sa-si reduca foarte mult activitatea, efectul acestei masuri fiind reducerea numarului de angajati cu aproape 80%.
"Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, facand toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei masuri. Cumulat, circa 1.000 de familii din zona miniera a Muntilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei miniere", a precizat RMGC in comunicat.
Potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie, peste 100 de locuri de munca din programele sociale finantate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate, alte peste 300 de locuri de munca de la companiile furnizoare de bunuri si servicii (materiale de constructii, transport, reparatii auto, alimente, papetarie, echipamente IT, servicii de arhitectura si proiectare etc) din Rosia Montana, din zona Muntilor Apuseni si din judetul Alba se estimeaza ca se vor pierde, iar 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat in Rosia Montana si in zona au ramas fara niciun sprijin.
Compania RMGC, care detine o licenta valabila de exploatare miniera pentru zacamantul de aur si argint de la Rosia Montana, precizeaza ca va mentine, la un nivel restrans, activitatile care permit pastrarea licentei miniere si continuarea avizarii proiectului, la care se adauga si un nivel minim de activitati administrative si de suport.
"Se va reduce la minimum numarul angajatilor implicati in alte activitati care in acest moment sunt stopate sau foarte mult restranse - cum ar fi constructii, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea si restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localitatii, activitati de relocare, comunicare etc. Astfel, lucrarile de amenajare a galeriei Catalina Monulesti vor fi suspendate, lucrarile de proiectare si reabilitare ale Centrului Istoric al Rosiei Montane vor fi suspendate, lucrarile de amenajare a unitatilor de primire turisti (hotelul "Primaria Veche" precum si pensiunea din Scoala Veche) vor fi suspendate si toate programele de asistenta sociala si comunitara vor fi suspendate", se mai arata in comunicat.
Compania precizeaza ca dincolo de efectele sociale, intreruperea programelor de investitii si restrangerea activitatii companiei miniere pot duce la degradarea ireversibila a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor facute pana acum in cercetare si restaurare, precum si la agravarea problemelor de mediu existente.
Pe parcursul anului 2013, proiectul Rosia Montana a fost evaluat de o comisie interministeriala, de o comisie interparlamentara speciala si de toti membrii Parlamentului Romaniei, fara a exista un raspuns final cu privire la autorizarea investitiei.
Presedintele Sindicatului Rosia Montana, Cristian Albu, declara, in 13 martie, ca aproximativ 400 din cei 500 de angajati ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati incepand din aprilie si pana la mijlocul lunii mai.
Compania Rosia Montana Gold Corporation este o societate miniera romano-canadiana care deruleaza proiectul minier de la Rosia Montana, aflandu-se in prezent in stadiul de evaluare si autorizare a acestuia. Proiectul ar insemna exploatarea cu cianuri a zacamantului auro-argintifer din zona, astfel incat a starnit numeroase controverse si proteste anul trecut.
Pe acelasi subiect: