• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste in centrul Capitalei. Manifestarile fata de proiectul Rosia Montana, explorarea gazelor de sist si noul Cod Penal, incheiate dupa 4 ore

Proteste in centrul Capitalei. Manifestarile fata de proiectul Rosia Montana, explorarea gazelor de sist si noul Cod Penal, incheiate dupa 4 ore

Protestul din Piata Universitatii fata de proiectul minier de la Rosia Montana si de explorarea gazelor de sist s-a incheiat sambata seara, dupa aproximativ patru ore.

Protestul din centrul Capitalei a inceput sambata, in jurul orei 16.00, in Piata Universitatii, pe trotuarul din fata Teatrului National, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanti, unii dintre acestia avand bannere si steaguri tricolore, scrie Mediafax.
 
Manifestantii spun ca au reluat protestele in Piata Universitatii, atat fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cat si fata de explorarea gazelor de sist. De asemenea, acestia sustin ca sunt nemultumiti si de noul Cod penal, care are ca efect, pe termen scurt, "eliberarea a sute de puscariasi", transformarea interceptarilor intr-un instrument care nu poate fi folosit si scaderea pedepsei pentru coruptie.
 
Unii dintre cei aproximativ 200 de protestatari adunati in Piata Universitatii au plecat, in jurul orei 18.30, in mars pe Bulevardul Magheru, spunand ca vor sa ajunga in Piata Victoriei.
 
Protestatarii au mers mai intai pe prima banda de circulatie de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, insa dupa cateva sute de metri, jandarmii i-au oprit si au facut apel la acestia sa mearga pe trotuare.
 
Dupa o scurta discutie intre negociatorii Jandarmeriei si protestatarii aflati in fruntea coloanei, manifestantii au trecut de pe strada pe trotuar, unde au continuat marsul pe Bulevardul Magheru. Acestia au mai incercat o data sa treaca pe carosabil, insa au fost din nou opriti de jandarmi si au revenit pe trotuar.
 
In Piata Romana, protestatarii nu au continuat sa mearga spre Piata Victoriei, asa cum anuntau la plecare, ci s-au intors pe Bulevardul Magheru. In drumul spre Universitate, acestia au traversat, la fiecare trecere de pietoni, de pe o parte pe cealalta a drumului, continuand marsul pe trotuar.
 
Cand au ajuns in Piata Universitatii, manifestantii au traversat din zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura spre trotuarul din fata Teatrului National. Circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu a fost oprita pentru scurt timp, in timpul traversarii manifestantilor.
 
Dupa cateva zeci de minute, majoritatea protestatarilor au plecat din Piata Universitatii, pe trotuarul din fata Teatrului National mai ramanand doar aproximativ zece manifestanti.
 
Anul trecut, opozantii proiectului minier de la Rosia Montana au protestat in Piata Universitatii, la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.
 
Din 1 septembrie si pana in 17 noiembrie, in fiecare duminica au avut loc marsuri pe mai multe strazi din Capitala, incheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. Protestele au continuat si in decembrie, ultima actiune avand loc in 21 decembrie, cand manifestantii au mers in mars din Piata Universitatii in Piata Victoriei.

9 februarie 2014 10:41
Modifică setările cookies