Tariceanu: Am cumparat actiuni Rompetrol, dar a fost o tranzactie "modesta, marunta"
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a fost audiat, astazi, la Tribunalul Bucuresti, ca martor in dosarul Rompetrol. El a declarat ca a cumparat actiuni Rompetrol, dar a fost o tranzactie "modesta, marunta", precizand ca acuzatiile de manipulare a pietei de capital sunt greu de sustinut.
Tribunalul Bucuresti a reluat, luni, discutiile in dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru manipularea pietei de capital, delapidare si spalare de bani, scrie Mediafax.
Instanta l-a audiat pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu in calitate de martor in acest dosar, el declarand la iesirea din sala de judecata ca estre greu de sustinut teza unei manipulari a pietei de capital.
"Orice acuzatie trebuie dovedita. E greu de sustinut teza unei manipulari a pietei de capital, dar instanta, pe baza probelor, se va pronunta. In calitate de ministru nu am avut legatura cu privatizarea Rompetrol, inclusiv problema creantei Libia. Nu mi-a fost cunoscuta, nu am niciun comentariu de facut", a spus Tariceanu dupa audierea sa de catre instanta.
Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Emil Boc potrivit carora ar avea legatura cu privatizare Rompetrol, Tariceanu a spus ca fostul premier "vorbeste vrute si nevrute" si "vorbeste ca o moara stricata".
Calin Popescu Tariceanu a precizat ca a cumparat actiuni Rompetrol, dar ca a fost o tranzactie "modesta, marunta".
Intrebat de jurnalisti daca a cumparat actiuni Rompetrol la sugestia colegului sau de partid Dinu Patriciu, Tariceanu a raspuns ca a cumparat actiuni cand i s-a parut ca sunt profitabile. "Nimeni nu poate sa garanteze ca o cumparare de actiuni e si profitabila", a adaugat Calin Popescu Tariceanu.
In sala de judecata, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a cumparat actiuni Rompetrol cand a vazut ca ele cresc. "Nu am cumparat actiuni Rompetrol in prima zi de tranzactionare. Am observat ca actiunile odata listate au inceput sa creasca si am considerat, dupa patru-cinci zile de la listare, ca pot fi un plasament profitabil. Prima zi de tranzactionare a facut obiectul unor articole de presa in mai multe publicatii de larg tiraj", a spus fostul premieri in fata instantei.
El i-a mai spus judecatorului ca isi mentine declaratia data la Parchet in noiembrie 2005, aceasta corespunzand adevarului si situatiei reale de fapt. Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata pentru 7 martie.
La termenul din 15 februarie, instanta a dispus citarea ca martori, pentru termenul din 27 februarie, atat a fostului premier Calin Popescu Tariceanu, cat si a Cameliei Voiculescu, cu avertisment de amenda in caz de neprezentare. Camelia Voiculescu nu a fost prezenta in sala de judecata la termenul de luni al procesului.
Senatorul Verestoy Attila, operat la picior la sfarsitul lunii noiembrie 2011, in cazul caruia perioada de recuperare a fost estimata la peste trei luni, urmeaza sa fie citat ca martor in acest dosar dupa termenul de judecata din 30 martie.
In septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru comiterea a sapte infractiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
In acelasi timp, el este invinuit de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital. O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.
Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.
Totodata, in octombrie 2008, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.