Cum a ajuns statul sa fie executat silit de fratii Micula. Fiecare salariat din Romania trebuie sa le plateasca 40 de euro
"Politica fiscala a Romaniei este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica", asa arata raportul de tara facut de Comisia Europeana pe 2015.
Dar asta se intampla in fiecare an: guvernele lasa in urma politici strambe si gauri financiare pe care le platim noi toti. In 2013, Romania a pierdut un proces international in urma caruia trebuie sa plateasca 180 de milioane de euro. Cei care ar fi trebuit sa reprezinte corect statul nu au facut-o, si atunci nota de plata o achitam noi, cu totii.
Daune de 800 de milioane de lei
In decembrie 2013, statul roman, prin Ministerul de Finante a fost condamnat de Tribunalul Arbitral de la Washington sa plateasca daune pentru faptul ca nu a acordat tratament corect si echitabil unor investitori privati. Aproape 800 de milioane de lei, 178 de milioane de euro din bugetul statului, din buzunarul nostru, adica aproape 40 de euro pentru fiecare angajat roman.
In 12 decembrie 2014, a explodat o informatie: Fratii Micula, oameni de afaceri cunoscuti au pus poprire pe conturi ale Ministerului de Finante si sechestru pe o parte din actiunile Romaniei la Petrom. Un milioan de euro pe luna sunt dobanzi si penalitati pe care ar trebui sa le plateasca statul roman. In acest moment, toate conturile Ministerului de Finante de la toate bancile romanesti si toate conturile de Trezorerie sunt poprite. S-au executat pana saptamana trecuta peste 11 milioane de euro. Exista o decizie de supendare a executarii, dar in cateva saptamani alti bani ar putea fi luati din conturile Finantelor.
Povestea acestor datorii incepe in 1998, cand printr-o ordonanta a guvernului Radu Vasile se stabilesc zone defavorizate imprastiate prin toata tara. Industria romaneasca agoniza si se transforma in mormane de fier vechi, declinul economic din zone foste miniere a determinat decidentii sa ia modelul polonez al zonelor in care se acordau facilitati pentru investitiile nou create: scutiri de taxe vamale si TVA pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru materiile prime, scutirea de la plata impozitului pe profit si alte inlesniri care sa atraga intreprinzatori cu bani. Au fost stabilite 28 de de zone defavorizate. Intre acestea, in Bihor, zona Stei Nucet a primit acest statut pentru 10 ani, pana in 2009. Doi oameni de afaceri, Ioan si Viorel Micula, au pus bazele aici unor companii din industria alimentara.