Romania, tara in care oamenii de afaceri platesc 133 de taxe anual si obtinerea unui permis de constructie presupune 16 etape
Romania a coborat sapte locuri in topul anual al Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, pana pe pozitia 72 din 183, in principal din cauza introducerii "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme inainte de inregistrarea acesteia.
"Romania a ingreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme inainte de inregistrare", se arata in raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se refera expertii institutiei financiare a fost introdusa in iulie 2010.
Pe de alta parte, introducerea sistemului electronic de plati si a sistemului unificat de declarare a contributiilor la fondul asigurarilor sociale, "abolirea" taxei minime anuale impusa firmelor si scurtarea procedurilor de insolventa sunt trecute ca fatori pozitivi pentru mediul de afaceri din Romania.
Romania si creditarea afacerilor
Dintre criteriile luate in calcul la determinarea "usurintei" cu care se fac afaceri, Romania sta cel mai bine in privinta accesului la credite, unde ocupa locul 8 in lume.
Romania este pe pozitia 63 in lume dupa usurinta infiintarii unei noi firme, in scadere fata de anul trecut. Infiintarea unei afaceri necesita in medie sase proceduri, dureaza 14 zile, costa 3% din venitul mediu pe locuitor si necesita un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor.
Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazeaza raportul BM pentru Romania este de 7.840 dolari SUA.
Dureaza 223 de zile ca sa tragi curent la sediul firmei
In mod surprinzator, accesul la electricitate este unul dintre punctele slabe ale mediului de afaceri din Romania. Tragerea de curent electric la sediul unei noi firme presupune sapte pasi, dureaza 223 de zile si costa 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM. Toate acestea plaseaza economia romaneasca pe locul 165 in lume in privinta usurintei cu care firmele pot obtine electricitate.
Plata taxelor este de asemenea un capitol la care Romania are probleme, desi a reusit imbunatatiri fata de anul trecut, ocupand acum pozitia 154 in lume. Firmele trebuie sa faca in medie 113 plati pe an, pentru care pierd 222 de ore, adica mai mult de noua zile, si transfera statului 44,4% din profit.
Usurinta cu care se obtine un permis de constructie este de asemenea o chestiune problematica pentru mediul de afaceri din Romania, plasand economia autohtona pe locul 123 in lume. Obtinerea unui permis de constructie presupune 16 etape, 287 de zile si costa 73% din venitul mediu pe locuitor, potrivit BM.
Reglementarea unei insolvente s-a imbunatatit semnificativ fata de anul anterior, insa Romania a ramas in a doua jumatate a clasamentului dupa acest criteriu, ocupand locul 97. Rezolvarea unui faliment dureaza trei ani si patru luni, costa 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 28,6%.
Protectia investitorilor
Romania sta bine insa la protejarea investitorilor, unde ocupa locul 46 in lume datorita transparentei ridicate de care se bucura actionarii firmelor. Gradul in care sunt trasi la raspundere administratorii si usurinta cu care actionarii pot intenta procese in justitie raman insa puncte la acest capitol.
Usurinta cu care pot fi impuse clauzele contractuale plaseaza Romania pe locul 56 in lume, desi o firma trebuie sa treaca prin 31 de proceduri in acest scop, sa piarda 512 zile si sa cheltuiasca 28,9% din valoarea creantei pe care incearca sa o recupereze. Inregistrarea proprietatilor necesita opt proceduri, dureaza in medie 26 de zile si costa 1,2% din valoarea proprietatii. Procedura este mai simpla in 69 de tari.
In privinta comertului international, Romania este pe locul 72 in lume. Exportul necesita in medie 5 documente, dureaza 12 zile si costa 1.485 dolari SUA pe container, in timp ce, pentru import, o firma are nevoie de 6 documente, 13 zile si 1.495 dolari pe container.
La nivel mondial, Marocul a inregistrat in acest an cea mai puternica imbunatatire a conditiilor de afaceri, reusind cel mai mare numar de reforme, potrivit studiului Bancii Mondiale. Maroc a urcat astfel cu 21 de pozitii in top, pana pe locul 94. Republica Moldova este a doua in topul celor mai bune evolutii, urcand cu 18 locuri, pana pe 81. Singapore si-a pastrat pozitia de top ca cel mai propice mediu de afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, Statele Unite si Danemarca.
Studiul acopera perioada iulie 2010 - iunie 2011. In cele 12 luni analizate, 125 de tari au introdus 245 de reforme care simplifica afacerile, marcand o crestere de 13% fata de anul anterior.
Citeste si
Cat de des iti schimbi jobul si cati ani astepti o promovare