In Romania e mai greu sa faci afaceri decat in Kirgistan. Ai nevoie de 222 de ore ca sa completezi fise de taxe VIDEO
Dupa 21 de ani de capitalism, Romania este tara in care un om de afaceri are nevoie de 222 de zile ca sa obtina avize pentru o cladire. In plus, trebuie sa reziste zecilor de controale care de multe ori se incheie cu o cerere de mita. Chiar astazi seful OPC Brasov a fost prins in flagrant luand o spaga de 70.000 de euro, potrivit procurorilor. De altfel si seful Fiscului a recunoscut public ca oamenii lui cer bani.
Seful OPC Brasov a fost retinut de DNA pentru o mita de 70.000 de euro. A cerut banii unui om de afaceri pentru a acorda o autorizatie de functionare. Iar la Iasi, la inceputul lui 2011, alt comisar a fost prins de procurorii Diicot in baia din sediul Garzii Financiare, in timp ce "incasa" 1000 de lei.
Proprietarul unei patiserii povesteste ca reprezentantii statului accepta si produse, nu doar sume. "La noi, discutia a fost in felul urmator: a venit juristul si mi-a zis trebuie sa dam doua sticle de wiskey, trei sticle de vin, sum asta, le-am pregatit, juristul le-a luat, le-a dus. De plusat, toata lumea pluseaza in momentul in care iti deschizi business-ul", spune acesta.
Un alt producator a suportat 14 controale intr-un singur an. "Am fost controlat de inspectori dupa ce am aparut la TV", spune Silviu Zetea.
Protectia Consumatorilor, Inspectia muncii, Protectia Muncii, Serviciul de Inspectie Comerciala, Garda Financiara, Autoritatea Sanitar Veterinara, Garda de Mediu sunt doar cateva dintre institutiile care vin in control, iar unele dintre ele verifica aceeasi firma si cateva ori pe an. Si cei cu firmele curate ca lacrima se iau cu mainile de cap cand aud de vizita autoritatilor.
Asta-i imaginea pe care o vad investitorii straini cand se gandesc la Romania. Potrivit bancii mondiale in tara noastra este mai greu sa faci afaceri decat in Botswana, Azerbaijan sau Tunisia. Suntem in aceasi liga cu Ruanda, Kazakstanul sau insulele Vanuat.
In Romania o firma trebuie sa plateasca 113 taxe in fiecare an. Numai pentru contributiile sociale, impozitul pe profit si TVA este nevoie de 222 de ore pentru a completa toate documentele si a le depune la ghiseu. Iar ca sa ridici o cladire ai nevoie de 222 de zile pentru a obtine toate avizele necesare.
In timp ce noi platim taxe de 113 ori pe an, in Bulgaria exista 17. Astazi Emil Boc s-a intalnit cu omologul sau bulgar, dar fiscalitatea n-a fost un subiect pe ordinea de zi, desi din ce in ce mai multe firme romanesti se muta in Bulgaria.
Cosmina Blajan are o brutarie in care lucreaza 20 de angajati. Obtine un profit lunar de 5000 de lei in conditiile in care statului ii da de 4 ori mai mult. "Avem lunar impozit pe salarii de 1.800 de lei. Apoi impozitele la bugetele de asigurari sociale si fonduri speciale, tot lunar 8.300 de lei, la TVA am avut 10.500 de lei luna trecuta. plus ca mai avem impozitele anuale sau semestriale, impozitul pe cladiri care la noi ajunge la 7000 de lei, plus autorizari si reautorizari 327 si am platit luna trecuta la DSV. La noi, platim lunar 20.907 lei pentru cheltuieli cu impozite si taxe", arata aceasta.
In Romania sunt in vigoare 345 de taxe si impozite. De unele nu va veti lovi decat o data sau de doua ori in viata. Altele trebuie achitate luna de luna.