România pierde o investiție de 110 mil. euro. Bosch renunță la construcția fabricii de maşini de spălat de la Simeria
Bosch
Grupul german Bosch a renunţat la construcţia fabricii de maşini de spălat pe care o plănuise la Simeria, judeţul Hunedoara, o investiţie de 110 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.
„BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-şi continue planurile pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria până la o nouă notificare. Din cauza condiţiilor economice şi a planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacităţi de producţie noi suplimentare în Europa. BSH are o reţea de producţie în Europa de 22 de fabrici care se pot adapta flexibil la cerinţele în schimbare”, a declarat, pentru ZF, Irenne Wagner, head of marketing la BSH Electrocasnice.
Planul iniţial era ca lucrările de construcţii pentru unitatea de producţie să înceapă anul acesta, însă din cauza întârzierilor generate de accesul la ajutorul de stat de care au nevoie germanii demararea lucrărilor a fost amânată.
Primele maşini de spălat ar fi trebuit să fie produse în noua fabrică în 2021. Fabrica urma să creeze 700 de locuri de muncă.
În martie anul trecut, producătorul de aparatură electrocasnică BSH Hausgeräte GmbH, companie a grupului Bosch, a anunţat că va investi aproximativ 110 milioane de euro într-o nouă fabrică de maşini de spălat în Simeria.
”Compania a achiziţionat un teren de 40 hectare pentru construirea unei fabrici de maşini de spălat. Părţile contractante au convenit să păstreze confidenţialitatea cu privire la preţul de cumpărare. Construcţia unei hale de producţie, precum şi a unui centru logistic şi a clădirilor administrative trebuie să înceapă pe proprietate încă din acest an. Liderul European în electrocasnice intenţionează să înceapă producţia de maşini de spălat în anul 2020”, informa, la acea dată, compania.
Fabrica urma să aibă începând cu 2022 o capacitate de producţie anuală de peste un milion de maşini de spălat pentru piaţa europeană.
”Imi venea să ies pe stradă și să strig în gura mare că sunt șanse să se deschidă firma aici. Aceasta investiție va crea câteva sute de locuri de muncă și sperăm ca prima mașină de spălat produsă aici, la Simeria, să fie la începutul anului 2020” declara, anul trecut, Emil Ioan Rîșteiu, primarul orașului Simeria, citat servuspress.ro.
Filiala română BSH a fost înfiinţată în 1999 şi comercializează aparate electrocasnice sub mărcile Bosch, Neff şi Zelmer în România. Gama de produse include frigidere, maşini de gătit, maşini de spălat, uscătoare, maşini de spălat vase, aspiratoare, roboţi de bucătărie şi maşini de cafea.
BSH Hausgeräte GmbH este unul dintre cei mai importanţi producători de aparate electrocasnice din lume cu vânzări de aproximativ 13,8 miliarde de euro în 2017 şi peste 61.800 de angajaţi. BSH, companie a Grupului Bosch, produce în aproximativ 40 de fabrici şi este reprezentată de peste 80 de companii din aproximativ 50 de ţări.
Bosch elimină 2.000 de joburi în Germania, în industria auto
Bosch a a anunțat, luna trecută, că intenţionează să elimine peste 2.000 de locuri de muncă la mai multe uzine din Germania, ca răspuns la încetinirea vânzărilor de automobile cu motoare diesel.
"Din cauza tranziţiei spre mobilitatea electrică, Bosch este în discuţii cu reprezentanţii personalului pentru a elimina 800 de posturi în 2020 la uzinele de la Feuerbach şi Schwieberdingen", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Există însă posibilitatea ca 500 din aceste locuri de muncă să poată fi păstrate printr-o reducere a programului de muncă, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.
Ameninţate de o interdicţie de circulaţie în mai multe oraşe germane, autovehiculele cu motoare diesel sunt în pierdere de popularitate după scandalul care a izbucnit în 2015 la Volkswagen. La nivel mai general, sectorul auto, unul din pilonii industriei germane, este vulnerabil la conflictele comerciale şi la incertitudinile din jurul Brexitului, care intervin într-un moment în care producătorii de automobile trebuie să investească semnificativ în modelele electrice.
"Trebuie să reacţionăm la scăderea cererii pentru automobilele diesel", declara luna trecută directorul general de la Bosch, Volkmar Denner, într-un interviu acordat AFP.
Bosch are aproape 410.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 140.000 numai în Germania.
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani. Pe lângă centrul de cercetare - dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.
Bosch a încheiat anul fiscal 2018 cu vânzări consolidate în valoare de 2,1 miliarde de lei în România, în creştere cu aproape 9% în comparaţie cu anul precedent. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate şi livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 5,6 miliarde de lei, o creştere de 29% faţă de anul anterior. Numărul angajaţilor Bosch din România a ajuns la aproximativ 7.800, la 31 decembrie 2018.
Pe acelasi subiect: