In trimestrul al patrulea profitul net a avansat cu 49%, la 4,55 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax. Castigurile din instrumente financiare derivate au urcat de la 163 milioane de dolari in ultimele trei luni din 2011 la 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Buffett a construit Berkshire in aproape cinci decenii prin preluari si investitii, in urma carora valoarea grupului a urcat la circa 253 miliarde de dolari. Cele peste 70 de divizii operationale ale grupului au activitati in transportul de marfa, productia de energie si materiale de constructii, precum si vanzarea unor produse variind de la asigurari la ciocolata.

Valoarea neta a portofoliului de active a inregistrat anul trecut o crestere mai slaba decat avansul mediu al companiilor din componenta indicelui bursier american S&P 500. Anul 2012 a fost al noualea din cei 48 de ani petrecuti de Buffet la conducerea Berkshire in care acesta nu a reusit sa obtina o performanta mai buna decat S&P 500.

In scrisoarea catre actionari, Buffett a calificat rezultatele de anul trecut ca fiind "sub medie". "Pentru a noua oara in 48 de ani cresterea procentuala a valorii nete a activelor Berkshire s-a situat sub media S&P", a scris Buffett, care foloseste de mai multe decenii acest indicator pentru a evalua rezultatele financiare.

Berkshire a avut anul trecut o crestere de 14,4% a valorii nete a activelor, fata de 16% pentru S&P 500, inclusiv dividendele. O alta dezamagire importanta pentru Buffett a fost lipsa unei achizitii majore in 2012, potrivit MarketWatch. "Am urmarit cativa elefanti, dar m-am intors cu mana goala", a spus el.

Berkshire detine lichiditati de aproape 47 miliarde de dolari, insa Buffet se opune platii de dividende, acordand in schimb o atentie sporita valorii actiunilor.