Printre participanti se afla Azim Premji din India si Hasso Plattner din Germania, doi magnati in industria software, Vladimir Potanin, oligarh rus cu afaceri in minerit, si afaceristul ucrainean Victor Pinciuk.

Miliardarii si sotiile lor s-au alaturat celor 92 de americani din "clubul" Giving Pledge, care a ajuns sa reuneasca astfel persoane cu averi cumulate de 500 de miliarde de dolari. Averile noilor veniti totalizeaza 61 de miliarde de dolari, potrivit celor mai recente estimari ale Forbes, iar cele ale membrilor din SUA sunt evaluate la 433 miliarde de dolari.

Noile angajamente filantropice vin intr-o perioada de amplificare a discutiilor legate de evitarea taxelor de catre companii si persoane fizice, dar si de responsabilitatea morala a bogatilor de a returna societatii o parte din castiguri.

Giving Pledge a fost infiintat in urma cu trei ani de Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, si Warren Buffett, pentru promovarea discutiilor pe tema actelor caritabile si incurajarea oamenilor sa doneze bani pentru cauze importante. Gates, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a carui fundatie a donat 25 de miliarde de dolari in ultimul deceniu, a declarat ca mai sunt multe de facut, dar Giving Pledge "creeaza un curent, determina oamenii sa se implice mai devreme, sa colaboreze si sa o faca mai inteligent".

Eforturile anterioare ale grupului de atragere a unor sustinatori din afara Statelor Unite, din state precum China, au fost respinse de donatori, fie din cauza practiciii culturale de a ramane anonimi, fie pentru ca din motive politice sau de siguranta personala nu vorbesc despre averile sau actele lor filantropice. Totusi, printre noii veniti se afla si miliardari din Africa de Sud, Malaezia, Australia, Ucraina.

Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a precizat ca obiectivul donatiilor este mai putin de a face acte caritabile, ci de sustinere a "initiativelor sociale", cum ar fi cauze de protejare a mediului, intre care reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sustinerea antreprenoriatului si rezolvarea conflictelor.