Vanzarile grupului au scazut cu 5%, la 2.230 miliarde de ruble (55,1 miliarde de euro), a anuntat producatorul rus de gaze naturale.

Veniturile au fost afectate de un declin de 15% al vanzarilor nete de gaze, la 1.240 miliarde de ruble (30,5 miliarde de euro), chiar daca o scadere de 10% a livrarilor catre Europa a fost compensata partial de efectul cursului de schimb.

In statele foste membre URSS, vanzarile de gaze naturale s-au prabusit cu 23% in intervalul analizat. Cheltuelile operationale au avansat cu 8%.

Potrivit analistilor, dominatia Gazprom pe piata europeana a gazelor este in pericol, intrucat tarile din UE incearca sa-si diversifice sursele importurilor, in timp ce gazele naturale lichefiate si cele obtinute prin exploatarea rocilor de sist aduc resurse noi pe piata.

In trimestrul al doilea, profitul Gazprom a scazut cu 50%, la 150,8 miliarde de ruble (3,7 miliarde de euro), din cauza discounturilor acordate clientilor europeni.

Gazprom a admis discounturi retroactive de 54,7 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro) pentru clientii europeni in trimestrul al doilea, dupa 78,5 miliarde de ruble (1,9 miliarde euro) in precedentele trei luni.