"A fost rugamintea mea catre presedintele Chevron sa isi exercite drepturile date de licentele eliberate de Guvern, intr-un mod prietenos cu comunitatile locale. Acesta este sensul mesajului, ca trebuie mai multe discutii cu comunitatile locale, ca trebuie implicati angajati din comunitatile locale, trebuie selectati tineri de la Universitatea din Iasi, daca ne referim la zona Vaslui. Deci, in aceasta directie a fost discutia", a spus presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca ambele companii, Chevron si Exxon, cu reprezentantii carora a avut intalniri joi, intentioneaza sa continue activitatea in ceea ce priveste valorificarea autorizatiilor deja primite de la autoritatile guvernamentale.

"Principalul meu mesaj a fost sa aiba in vedere ca prima piata care trebuie satisfacuta este cea romaneasca si cea din Republica Moldova, Romania luandu-si angajamentul de a sprijini Republica Moldova in diminuarea, pana la eliminarea dependentei energetice de Federatia Rusa, de Ucraina, de resursele energetice din Transnistria", a explicat seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, planurile de afaceri ale celor doua companii trebuie sa plece de la premisa ca primele piete care trebuie acoperite sunt piata Romaniei si cea a Republicii Moldova, iar de aici incolo, orice excedent de productie poate fi utilizat si pentru vecini.

Presedintele Traian Basescu l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Derek Magness, director general al Chevron Europe, cu care a vorbit despre importanta transferului de experienta, ca o contributie la securitatea energetica a Romaniei, si despre posibilitatea angajarii de tineri specialisti.

Compania Chevron detine in concesiune, pe teritoriul judetului Vaslui, patru perimetre in care ar urma sa fie amplasate sonde de explorare a gazelor de sist, operatiuni pentru care a obtinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu. De asemenea, in cazul locatiei de la Silistea, comuna Pungesti, compania are si autorizatie de construire, emisa de CJ Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a si inceput lucrarile de amenajare a platformei pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Hotararea Consiliului Local Pungesti privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei a fost declarata ilegala de Tribunalul Vaslui, dupa ce Prefectura a atacat in instanta hotararea luata in unanimitate de consilierii locali in 17 octombrie 2013, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea.
 

Potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala imediat dupa intalnire, in cadrul intrevederii, presedintele Traian Basescu a vorbit despre importanta transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din Statele Unite ale Americii, ca o contributie la dezvoltarea si la asigurarea securitatii energetice a tarii noastre.

Presedintele Traian Basescu a invitat reprezentantii companiei Chevron sa analizeze oportunitatea ca un numar cat mai mare de tineri specialisti care au absolvit universitatile romanesti sa poata fi angajati in activitatile pe care compania le desfasoara in diferitele zone din tara, se mai arata in comunicatul de presa.

Directorul Chevron Europe Exploration and Production, Derek Magness a prezentat stadiul dezvoltarii proiectului in Romania si perspectivele pentru evaluarea cantitatilor de gaze de sist existente in tara noastra.

"Discutiile au facut referire si la insemnatatea implicarii comunitatilor locale in desfasurarea activitatilor companiei", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.