Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor, scrie Mediafax.

Surse oficiale afirma, totodata, ca in acestea nu se vor regasi cifra totala a investitiilor ulterioare asumate de Chevron si nici datele de contact ale reprezentantilor companiei.

In urma cu doua saptamani Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare in care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.
La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist. Acesta a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.

La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.