Patronul Transferoviar Grup ar fi dat mita unor sefi de la CFR Calatori si Salrom, pentru a obtine contracte avantajoase. DNA face perchezitii la companiile de stat
UPDATE Patronul Transferoviar, Mitica Calin, ar fi dat mita unor sefi de la CFR Calatori si Salrom, prin intermediari, pentru a obtine contracte de lucrari, prin fraudarea achizitiilor publice, unele servicii fiind supraevaluare sau fara nicio utilitate, potrivit unor documente ale procurorilor, citate de Mediafax.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Cluj au facut, marti, 22 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Cluj si Galati, fiind vizate si sediile CFR Calatori, CFR Marfa, SC Transferoviar - punctul de lucru din Bucuresti si Remarul 16 Februarie, intr-un dosar privind infractiuni de coruptie comise in perioada 2012-2014.
Potrivit documentelor citate, omul de afaceri Mitica Calin, cel care a infiintat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infractional organizat, impreuna cu directorul general al societatii, Kinga Madarasan, si cu Adriian Stefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmarind sa corupa functionari publici cu functii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Calatori SA si din Societatea Nationala a Sarii Salrom SA, pentru a obtine contracte pentru cele doua firme pe care le controla.
Grupul infractional ar fi dorit ca societatile Transferoviar Grup si Remarul 16 Februarie, controlate de Mitica Calin, sa acapareze o cota de piata cat mai mare, "pe criterii clientelare si prin coruptie", in ceea ce priveste lucrari si servicii atribuite de CFR Calatori, Salrom, Sucursala Regionala de Cai Ferate Galati si Salina Ocna Dej. In acest sens, membrii grupului infractional organizat ar fi actionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achizitie publica si pentru obtinerea de informatii confidentiale privitoare la ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente.
Pentru obtinerea acestor contracte, membrii grupului infractional ar fi dat mita, prin intermediari, pentru a obtine contracte, in conditiile in care firmele controlate de Mitica Calin nu aveau capacitatea tehnica si economica sa efectueze lucrarile si serviciile contractate, arata anchetatorii, in documentele citate.
Mita ar fi fost data si pentru ca firmele controlate de Mitica Calin sa primeasca lucrari si servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autoritatile contractante, dar si pentru a fi decontate lucrari si servicii neefectuate.
Totodata, membrii grupului infractional ar fi dat mita si pentru obtinerea protectiei si sprijinului unor functionari publici cu functii de conducere, pentru ca acestia sa impiedice efectuarea unor verificari si constatari privitoare la neconformitatile existente in lucrarile si serviciile efectuate de firmele controlate de Mitica Calin.
Din documentele procurorilor rezulta ca membrii grupului infractional "au actionat sistematic pentru asigurarea obedientei functionarilor cu functii de conducere, din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, in scopul de a ii determina pe acestia sa atribuie o cota cat mai mare din serviciile de transport feroviar in favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagranta a concurentului SNTFM CFR MarfaSA, in pofida faptului ca, in numeroase situatii, SNTFM CFR Marfa SA practica preturi mai avantajoase decat cele propuse de firma controlata de Calin Mitica".
Procurorii au precizat ca Mitica Calin, Kinga Madarasan si Adriian Stefan au actionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfa SA de pe piata serviciilor de transport de sare, urmarind constant limitarea accesului operatorului national de transport feroviar de marfa la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.
De asemenea, Mitica Calin ar fi facut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SA, sa obtina, in conditii nelegale, contracte de servicii de reparatii si reconditionari, atribuite de CFR Calatori SA, in conditiile in care firma din Cluj-Napoca nu detinea capacitatea tehnica si economica de a efectua serviciile.
Pentru a-si atinge obiectivele, membrii gruparii ar fi corupt functionari publici cu functii de conducere, insarcinati cu atribuirea contractelor, urmarirea derularii acestora si receptia lucrarilor si serviciilor executate, precum si functionari insarcinati cu efectuate platilor si a decontarilor.
Functionarii publici care refuzau sa sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitica Calin sau care "nu manifestau suficienta obedienta", erau intimidati si amenintati de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.
Pe acelasi subiect: