Pentru prima data, dupa doua secole, doua mari banci din Elvetia, care se ocupa de activele celor mai bogate familii din lume, isi publica rapoartele financiare
Doua dintre cele mai mari banci de administrare a averilor din Elvetia, Lombard Odier si grupul Pictet, vor face publice rapoartele financiare in august, la presiunea autoritatilor de reglementare din strainatate, dupa doua secole in care au pastrat discretia fata de datele clientilor.
Lombard Odier, infiintata in 1796, isi va publica bilantul financiar in 28 august, scrie Bloomberg.
Pictet, al treilea cel mai mare manager de active din Elvetia, dupa diviziile de profil ale UBS si Credit Suisse, va face acelasi lucru tot in august.
Cele doua companii au renuntat la structura de parteneriat veche de doua secole in ianuarie, la presiunea autoritatilor de reglementare din Statele Unite si Europa.
Lombard Odier si Pictet administreaza active de 670 de miliarde de dolari, ce apartin unor clienti privati sau institutionali. De altfel, cele doua grupuri s-au ocupat dintotdeauna de activele celor mai bogate familii din intreaga lume.
Bancile din Elvetia incearca sa-si adapateze modelele de afacere unor noi reglementari fiscale, potrivit carora bancile trebuie sa-si publice informatiile despre clientii privati. Aceste noi cerinte au condus la reducerea profitului, intrucat au fost necesare investitii in infrastructura tehnologica, intr-o perioada in care veniturile au scazut, oricum, pe fondul crizei finanaciare.
Pictet se numara printre bancile elvetiene care se afla sub investigatia Departamentului de Justitie al Statelor Unite, grupul fiind acuzat ca si-a ajutat unii dintre clientii americani sa evite plata taxelor. In prezent, mai mult de jumatate din afacerea Pictet se bazeaza pe clientii institutionali.
De cealalta parte, Lombard Odier a acceptat voluntar sa-si dezvaluie datele, alaturi de alte 100 de banci din Elvetia. Activele administrate de catre Lombard Odier pentru clientii institutionali au crescut la 47,7 miliarde de dolari la finalul anului 2013, fata de 25,2 miliarde de dolari in 2012, potrivit companiei.
Legislatia elvetiana prevede ca bancile sa faca publice rapoartele financiare, care sa contina si veniturile inregistrate. Aceste bilanturi trebuie sa fie publicate in maximum doua luni de la incheierea celor sase luni pentru care se face raportarea.