Raportul de 64 de pagini al comitetului pentru afaceri publice critica si autoritatea fiscala britanica pentru lipsa de reactie fata de comportamentul Google si cere institutiei sa investigheze compania.

Comitetul, din care fac parte parlamentari din principalele partide din Marea Britanie, a aratat ca eludarea fiscului de catre multinationale scoate in evidenta probleme mai mari si cere guvernului sa intareasca autoritatea fiscala si sa simplifice codul fiscal, astfel incat sa fie mai putine lacune care sa poata fi exploatate de companii.

Raportul critica si principalele firme de audit, pentru ca ajuta clientii sa se foloseasca de lacunele legislative si sa infiinteze structuri artificiale pentru evitarea platii impozitelor.

Un purtator de cuvant al Google a declarat ca grupul respecta legislatia fiscala din Marea Britanie. "Este clar din raport ca acest comitet parlamentar vrea sa vada companiile internationale platind impozite mai mari acolo unde se afla clientii lor, dar lucrurile nu functioneaza asa in ziua de azi. Salutam apelul ca actualul sistem fiscal sa fie simplificat si mai transparent", a spus purtatorul de cuvant.

Raportul a fost publicat dupa ce comitetul a organizat o serie de audieri aprinse in ultimele sase luni, analizand daca marile companii platesc suficiente taxe.

La audieri au participat directori ai Starbucks, Amazon.com si ai marilor firme de audit. Google a fost evaluata in mod special, Matt Brittin, unul dintre directorii importanti ai companiei in Europa, fiind audiat timp de doua ore.