Proiectul a inceput in 2012, urmeaza sa se finalizeze in 2016 si are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de titei. 

Independenta este un zacamant matur de titei, a carui productie a inceput in 1959. Acesta este unul dintre cele mai importante zacaminte din portofoliul OMV Petrom, asigurand in 2014 circa 7% din productia de titei a companiei, in Romania. 

Proiectul a intrat in faza de executie in 2014, in prealabil fiind executate o serie de studii specifice. Investitiile efectuate in perioada 2012-2014 s-au ridicat la circa 10 milioane euro. 

"Continuarea investitiilor pe segmentul de Upstream este esentiala in asigurarea productiei de titei si gaze pentru Romania, in conditiile in care operam un portofoliu de zacaminte cu o rata medie a declinului natural de circa 10% anual. In 2015 insa, investitiile vor reflecta conditiile deteriorate de piata si mediul volatil. In ceea ce priveste proiectele de redezvoltare de zacaminte, acestea vor fi prioritizate, iar unele dintre ele reproiectate" , a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream. 

La finalul anului 2014, OMV Petrom avea in portofoliul sau 12 proiecte de redezvoltare zacaminte in faza de dezvoltare. Rezervele suplimentare recuperabile aferentelor se ridica la aproximativ 130 milioane barili echivalent petrol. 

Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2015 - 2035, rezervele de titei ale Romaniei sunt limitate, in conditiile in care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste.

Desi se confrunta cu un declin natural al productiei de titei, Romania continua sa ramana a patra tara producatoare de titei din Uniunea Europeana, respectiv a cincea tara din Europa.

Raportata la productia europeana, productia nationala de titei reprezinta aproximativ 2% din cea a Europei si circa 6% din cea a UE. 

Potrivit statisticilor publicate luna trecuta de British Petroleum, rezervele dovedite de petrol ale Romaniei se ridica la 600 de milioane de barili, fata de un miliard de barili la finele anului 1994.  

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014.