Oamenii de afaceri, ingrijorati de politica salariala a Guvernului: “Anunturile cu dublam, triplam pun presiune pe salariile existente si ajungem la somaj, in final”
Lei, bani
Mai multi antreprenorii romani de top s-au aratat ingrijorati, joi, de masurile fiscale si salariale adoptate de Guvern in acest an, deoarece se tem ca acestea ar putea genera o crestere nesanatoasa a salariilor si la un buget nesustenabil.
Oamenii de afaceri spun ca aceste masuri ar putea duce la disparitia unor companii sau la cresterea somajului.
“Masurile pe care le-a luat actualul Guvern, anunturile potrivit carora marim salariile, dublam, triplam, facem... A creat un sentiment in piata pe care nu-l vad bine si va pune o presiunea pe salariile existente si, daca se va continua in acelasi ritm, se va ajunge la somaj. O crestere nesanatoasa a salariilor nu are cum sa fie buna. Salariile trebuie sa creasca natural. Trebuie sa creasca in momentul in care ai productivitate (...) si nu atunci cand esti fortat”, a declarat unul dintre fondatorii companiei de curierat Fan Courier, Adrian Mihai, potrivit News.ro.
In cadrul aceluiasi eveniment, Dragos Petrescu, fondatorul lantului de restaurante City Grill, a spus ca cele mai mari amenintari din acest an pentru afacerile din Romania le reprezinta evaziunea fiscala si un buget nesustenabil.
"Cele mai mari amenintari sunt evaziune fiscala si nerespectarea bugetului acestei tari care va implca masuri care vor avea avea impact asupra mediului de afaceri si de aceea suntem ingrijorati”, a afirmat Petrescu.
Omul de afaceri, care activeaza in sectorul restaurantelor de 25 de ani, considera ca reducerile de taxe din ultimii ani au dat un impuls business-ului romanesc.
“Nu am intalnit niciodata o fereastra de atat de buna din punct de vedere fiscal ca in acesti ani. In business-ul de restaurant astazi avem o fiscalitate exceptionala. Principalele masuri care au un impact pozitiv sunt impozitul forfetar, incepand cu acest an, si reducerea de TVA la 9%. Sunt doua lucruri care schimba paradigma de business”, a spus Petrescu.
Potrivit studiului EY, un sfert din afacerile de familie sustin ca extinderea termenului de aplicare a neimpozitarii profitului reinvestit este masura fiscala cu cel mai semnificativ impact pentru afacere in 2017.
In randul afacerilor de peste un milion de euro, circa 33% dintre respondenti au indicat extinderea termenului de aplicare a neimpozitarii profitului reinvestit ca fiind masura fiscala cu cel mai semnificativ impact pentru afacere in 2017.
Pe locul al doilea se afla reducerea TVA la 19%, urmata de eliminarea plafonarii bazei de calcul a contributiilor sociale.
Potrivit raportului, cele mai multe afaceri de familie din Romania (94%) apeleaza la consultanta de specialitate pentru a adresa diverse aspecte ale business-ului. Cu toate acestea, doar 27% folosesc servicii de consultanta in mod constant.
Pe acelasi subiect: