Tu stii cati bani iti ia statul din salariu? Site-urile care iti arata ce taxe platesti din veniturile lunare
Daca sunteti curiosi sa stiti cati bani din salariul pe care-l primiti ajung la stat, sub forma de taxe si impozite, gasiti raspunsul pe internet.
Nu trebuie sa faceti calcule complicate, pentru ca niste tineri ambitiosi au creat un site care arata fiecarui angajat ce sume plateste catre stat si pentru ce. Si nu sunt singurii care vor sa descurce itele finantelor publice pe limbajul tuturor.
www.undesuntbaniitai.ro este platforma gandita de angajatii unei firme de IT pentru a le arata si celorlalti cum se impart banii din munca lor.
Sorin Stefan, reprezentant al platformei online: "Toti colegii stiu cati iau in mana, dar mai putin cati bani dau la stat si, in momentul in care am vazut cat de greu e sa faci aceste calcule, ne-a venit ideea pentru acest proiect."
Site-ul e usor de folosit: introduceti valoarea salariului net si va apare concret ce valoare ati creat si cati bani se duc pentru contributii sociale, taxe si impozite.
De exemplu, daca primiti un salariu net de 2.500 de lei, trebuie sa stiti ca din munca s-au produs, de fapt, mai multi bani: 4.383 de lei. Dar din aceasta suma, ramaneti doar cu jumatate, dupa ce ati achitat TVA. Sunt scazute si contributiile si taxele obligatorii atat de angajat, cat si de angajator. Iar rezultatele au fost surprinzatoare pentru cei care au intrat pe site.
Oana Lescae, reprezentant al platformei: "A fost: wow, serios, adica eu produc atat? 50% se duc la stat...nu stiam asa ceva. Ok, avem online, platformele ministerelor, dar sunt greoaie, nu suntem obisnuiti sa intrebam."
Dincolo de calcule, tinerii IT-isti vor sa transmita un mesaj: ca fiecare dintre cei 4,6 milioane de salariati cu forme legale sa stie circuitul banilor din economie. Si, astfel, sa decida daca este multumit sau nu de modul in care statul le gestioneaza banii.
De ajutor le-ar putea fi si un alt site, openbudget.ro, care ''traduce'' grafic bugetul statului. Informatiille oficiale sunt insa stufoase si greu de obtinut.
David Moscovici: "Datele luate de la stat sunt intr-o forma neprietenoasa digital, sunt niste documente PDF, care sunt aproape ca niste imagini. Trebuie traduse in limbajul bazelor de date."
Aceasta munca va dura trei saptamani. Iar daca vreti sa aflati si cum sunt cheltuiti banii alocati fiecarei institutii, trebuie sa aveti rabdare, pentru ca platforma online de transparenta bugetara a Ministerului Finantelor nu este actualizata in timp real.
Pe acelasi subiect: