Bonusurile, instrumentele financiare complicate si tranzactiile de multe milioane de euro nu sunt pentru Breiter. Dupa ce in 2008 a plecat dintr-o banca mare unde i se repeta zilnic sa ”vanda, vanda, vanda”, el s-a intors in satul natal si s-a angajat la banca cooperatista Raiffeisen Gammesfeld. Breiter a spus ca aceasta a fost cea mai inspirata decizie a lui.

Acum se considera un bancher fericit. Daca la inceput a fost nevoit sa opereze toate tranzactile de mana, folosindu-se doar de pix si hartie, acum el are un calculator. Intr-o zi obisnuita Breitner furnizeaza bani cash pentru nevoile de zi cu zi ale celor 500 de locuitori din satul Gammesfeld si acorda mici imprumuturi antreprenorilor locali.

”Este mult mai distractiv aici. Oamenii mi-au spus ca ma voi plictisi, dar nu este deloc asa”, a spus Breiter, fost matematician. El isi cunoaste toti clientii dupa nume si are o relatie apropiata cu ei, oferindu-le chiar si sfaturi in alegerea unui loc de munca.

Faptul ca nu isi poate lua vacanta in fiecare an nu il deranjeaza pe neobisnuitul bancher, declarandu-se fericit cu plecarile la munte pe care le face in weekenduri. ”Hobby-ul meu este munca pe care o fac. Ce poate fi mai frumos?”, a spus Breiter.

Functionarea bancii cooperatiste din Gammesfeld este strans legata de existenta companiilor mici si mijlocii conduse adesea doar de membrii unei familii. In Germania, acestea poarta denumirea de Mittelstand si reprezinta o parte insemnata din succesul pe care il are banca.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.