Ziarul Financiar: Marii jucatori cer legislatie stabila si predictibila pentru a aduce investitiile masive de care are nevoie sectorul energetic

Romania are un potential energetic deosebit si se afla intr-o pozitie favorabila in comparatie cu alte state din Europa, insa sectorul energetic national are nevoie de investitii imense, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, in deschiderea primei zile a ZF Power Summit '13. Urmatorii vorbitori, reprezentanti ai celor mai importante companii energetice de pe piata romaneasca, au subliniat, unul dupa altul, nevoia stabilitatii legislative pentru ca acest lucru sa se intample. Prin investitii, sectorul energetic ar ajunge sa fie un factor de crestere economica in Romania. "Toate investitiile duc la cresterea PIB-ului, la crearea de locuri de munca, la venituri la bugetul de stat si duc la atragerea de know-how in Romania, care are un efect de multiplicare in economie", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom. Aceasta a adaugat ca Romania are sansa de a deveni un pol regional pentru Europa de Sud-Est, potrivit Ziarul Financiar.

Capital.ro: Adevarul din spatele crizei imobiliare. Singurul domeniu care oferea castiguri similare era industria drogurilor

Intrarea in Uniunea Europeana a reprezentant pentru Romania si accesul la marea scena a investitiilor imobiliare internationale. Cresterile au fost fulgeratoare, iar acum pierderile sunt pe masura. Produsul Intern Brut nominal al Romaniei crestea in perioada de dinaintea crizei imobiliare cu 18%, nivel ce depasea pana si pietele emergente din Asia. Pe baza acestor cresteri, investitorii imobiliari au inceput sa isi faca calcule elaborate din care reiesea ca Romania nu se poate indrepta decat in directia pietelor din Vestul Europei. Castigurile asteptate au dus la o explozie a pietei imobiliare din Romania. „Singurul sector care mai genera un castig la capitalul investit de 20-30% era industria drogurilor. Asta s-a intamplat intre 2004 si 2008“, a explicat pentru Capital.ro Andrei Popovici, consultant independent si pana anul trecut partener asociat al biroului din Romania al McKinsey.

Wall-Street.ro: Petrom vs. Consiliul Judetean. Provocarile unui manager ce a ales sa joace la stat

Europarlamentarul Petru Luhan este exemplul de manager care a ales sa isi testeze experienta de administrator si de cealalta parte a baricadei, adica in mediul public. Dupa ce a lucrat ca director financiar in cadrul celei mai mari companii din Romania, Petrom, Luhan a ales sa gestioneze finantele judetului Suceava. Actualul europarlamentar a fost director financiar timp de aproape un an in cadrul Petrom (2007 - 2008), pentru ca imediat dupa sa devina administratorul public al judetului Suceava pentru o perioada similara. Luhan recunoaste ca, odata ajuns in barca statului, mitul conform caruia in institutiile statului nu se lucreaza a fost spulberat. In plus, provocarile sunt mult mai mari cand conduci o institutie publica sau o anumita structura institutionala publica, deoarece este mult mai greu sa iti motivezi angajatii si nu poti implementa toate ideile inovatoare pe care le ai, din cauza procedurilor greoaie si lipsa banilor, a povestit acesta pentru Wall-Street.ro.

incont.ro: Povestea celui mai de succes manager din 2012. De la clovnul scolii, la afacerea de 12 miliarde dolari  

David Alan Tepper are 55 de ani si este hedge fund manager. A creat fondul Appaloosa si este directorul care a facut cei mai multi bani in 2012, scrie Incont.ro. David Alan Tepper, fondatorul unei afaceri de 12 miliarde de dolari, a fost omul care a castigat cel mai bine din breasla, aducand acasa 2,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Inainte sa devina insa un manager de succes, Tepper era doar un pusti timid, pasionat de matematica si spectacole de teatru organizate in scoala.

Stirileprotv.ro: Ai grija ce spui la interviul de recrutare. Au aparut detectivii de CV-uri, care iti demonteaza toate minciunile

Minciuna are picioare scurte, iar cei care isi umfla CV-ul cu titluri nemeritate au toate sansele sa fie prinsi. Pentru prima data in Romania, companiile care fac angajari pot apela la "detectivii profesionali". Le dau cateva sute de euro si afla totul despre un potential angajat: studiile, activitatea profesionala si profilul social de pe internet. Peste 80 % dintre CV-urile depuse pentru angajare in Romania, contin informatii eronate sau mincinoase, potrivit specialistilor in recrutare. De ce? Pentru ca in zilele noastre, oricine isi poate fabrica un titlu universitar, informeaza Stirileprotv.ro.

Mediafax.ro: Grecia: Autoritatile elene au anuntat ca au descoperit ADN de cal in carne de vita importata din Romania

Autoritatea greaca pentru alimentatie (Efet) a anuntat miercuri ca a descoperit "ADN de cal in esantioane" de carne de vita congelata importata din Romania, peste o tona fiind confiscata. "Doua esantioane pozitive au fost descoperite intre cele 26 de teste ADN efectuate pana in prezent", a anuntat Efet intr-un comunicat. Aceste doua esantioane provin dintr-un lot de 1.064 de kilograme de carne de vita congelata importata de din Romania, marcata "Frozen beef meat neck" si "Frozen beef meat topside". "Dintre cele 76 de esantioane trimise la Efet pana acum, 26 au fost analizate, iar doua s-au dovedit pozitive", a anuntat Autoritatea, potrivit Mediafax.

Ziarul Financiar: Supermarketurile merg dupa clienti in pietele agroalimentare

Pietele agroalimentare au intrat in vizorul lanturilor internationale de supermarketuri care incearca astfel sa atraga o parte dintre clientii care vin la cumparaturi de legume, fructe si produse lactate "made in Romania", scrie Ziarul Financiar. Astfel, cel putin cinci zone din Bucuresti cunoscute pentru pietele agroalimentare, care de multe ori dau chiar numele zonei, cum sunt pietele Obor, Gemeni, Moghioros, Gorjului sau Veteranilor, au castigat un chirias din randul lanturilor de supermarketuri. Printre cele mai recente exemple se numara magazinul Mega Image aflat vizavi de piata Gemeni si Drogerie Markt din piata Gorjului.

Stirileprotv.ro: Comarnic-Brasov, prima autostrada pe care constructorul va pune bariera ca sa-si recupereze banii

Patru companii, inclusiv una din China, au depus oferte pentru constructia celui mai dificil tronson de autostrada din Romania, cel dintre Comarnic si Brasov. Va fi prima sosea de viteza cu plata, anunta premierul, pentru ca statul nu are bani sa o finanteze, iar constructorul trebuie sa puna bariera ca sa-si recupereze investitia, potrivit Stirileprotv.ro. Pentru constructia tronsonului dintre Comarnic si Brasov, statul are de ales dintre un consortiu franco-austriaco-grecesc, unul format din doua firme romanesti si doua companii, una din Italia si alta din China, care merg pe cont propriu.

Financial Times: Bonusurile bancherilor din Europa, plafonate la maximum 2 salarii
 
Bonusurile acordate bancherilor din Uniunea Europeana se vor plafona la maximum doua salarii, in timp ce bancile vor fi supuse unui regim de transparenta mai strict, relateaza Financial Times. Parlamentul European a anuntat miercuri seara ca bonusurile acordate vor echivala cu un salariu, cel mult doua, caz in care va fi nevoie de o serie de aprobari speciale. Britanicii intentioneaza insa sa acorde in continuare tratament preferential acelor bancheri care au dovedit, de-a lungul timpului, ca aduc beneficii majore institutiilor la care lucreaza. Masura luata de Parlamentul European are rolul de a preveni o noua criza financiara, de proportiile celei din 2008.

CNN: Jocurile la birou sau cum managerii isi motiveaza angajatii
 
Managerii al caror personal evolueaza sub asteptari si-ar putea impulsiona angajatii prin propunerea unor jocuri la locul de munca, relateaza CNN. Nu este vorba despre cele din categoria Angry Birds sau Solitaire, ci mai degraba despre niste simulari online. “Jocurile pot fi niste unelte incredibile de leadership. Exista deja cateva studii care arata ca inveti mai bine atunci cand te folosesti de elemente digitale”, spune Steffen Lofvall, senior consultant la Copenhagen Business School. Folosirea simularilor la serviciu dateaza inca din Rusia anilor `30. Variantele de astazi sunt insa mult mai sofisticate si le ofera “jucatorilor” posibilitatea sa-si testeze abilitatile de conducere, cunostintele manageriale, dar si sa observe care ar fi impactul deciziilor pe care le iau intr-o situatie reala. 

Bloomberg: Draghi: Economia din zona euro isi revine, dar bancile vor continua sa acorde stimuli financiari
 
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca bancile nu au nicio intentie de a inaspri politica monetara, pe fondul previziunilor unor inflatii mai mici in anul urmator, transmite Bloomberg. “Ne asteptam ca, anul viitor, rata inflatiei sa fie cu mult mai mica de cele doua procente estimate initial”, a declarat Draghi. Potrivit sefului BCE, jucatorii de pe pietele financiare au inceput sa prinda din nou incredere, iar bancile au reluat acordarea imprumuturilor de urgenta, insa stimulii financiari vor exista in continuare. Banca Centrala Europeana estima in decembrie o scadere a inflatiei de pana la 1,4% in 2014, dar Draghi crede ca economia din zona euro este inca slabita, iar recuperarea se va face treptat, pe tot parcursul lui 2013.

Wall Street Journal: Groupon inregistreaza tot mai multe pierderi si cade pe bursa


 
Groupon, primul site de reduceri din lume, care acorda cupoane pentru diverse bunuri si servicii, inregistreaza pierderi din ce in ce mai mari. Compania cu sediul in Chicago a avut o singura data profit de cand s-a listat la bursa si face eforturi sa-si revigoreze afacerea. Potrivit cotidianului Wall Street Journal, Groupon a raportat o pierdere neta de 81,1 milioane de dolari pentru cel de-al IV-lea trimestru din 2012, dupa ce in perioada precedenta inregistrase pierderi de 65,4 milioane de dolari. Valoarea actiunilor a scazut si ea cu 26%. Situatia ingrijoratoare ridica semne de intrebare asupra sefului executiv, Andrew Mason, a carui inlaturare a mai fost adusa in discutie in cadrul consiliului director, anul trecut. Reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze problema, noteaza WSJ.

BBC: Argentina refuza sa plateasca o datorie de 1,3 mld de dolari unui grup de investitori
 
Un tribunal din New York a hotarat ca Argentina ar trebui sa plateasca 1,3 miliarde de dolari unui grup de investitori. Statul sud-american este acuzat ca si-a incalcat obligatiile contractuale de a trata toti creditorii in mod egal, motiv pentru care judecatorii au hotarat o despagubire care sa acopere cei 11 ani in care oamenii de afaceri au activat pe piata din Argentina. Reprezentantii argentinieni au declarat ca nu se vor supune de bunavoie acestei decizii, dar ca sunt dispusi sa discute cu partea pagubita pentru a ajunge la o solutie care “sa functioneze si sa nu duca un conflict major”. Investitorii au refuzat la randul lor invitatia de a lua parte la orice fel de negocieri, noteaza BBC. Argentina risca sa intre default, intrucat refuza sa plateasca 24 miliarde de dolari catre fondurile de hedging care nu au acceptat reducerea datoriilor odata cu falimentul statului, in 2002, un nou termen in proces urmand sa se judece in urmatoarele zile in SUA.