"Numarul insolventelor la finalul lunii iunie a scazut si fata de primul trimestru al anului cu 13%. Poate parea bine, dar din pacate nu este pentru ca ponderea insolventelor companiilor mari e aproape dublu comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage dupa ea in insolventa circa alte zece companii", a declarat Constantin Coman, country manager Coface, potrivit Mediafax.

Noutatea consemnata in acest an este data de intrarea in insolventa a multor companii medii si mari, chiar daca numarul insolventelor este mai mic fata de anul 2010.

In primele sase luni au intrat in insolventa noua companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, respectiv Mechel Campia Turzii, Oltchim, Dobrogea Grup, Laminorul, Aromet, Grup Romet, Romtem, Ecoforest si EOL General Service, din care cinci firme sunt din sectoarele metalurgic si constructii.

Sectoarele cu cele mai multe insolvente sunt comertul cu amanuntul - 22%, comertul cu ridicata si distributia - 16%, constructii - 15%, transporturi - 7% si hoteluri si restaurante - 7%.

"La 1.000 de firme active, domeniul constructiilor e pe primul loc cu cele mai multe firme in insolventa, urmat de hoteluri si restaurante, transporturi, activitati recreative, metalurgie, tranzactii imobiliare, fabricarea lemnului, productia si furnizarea de energie electrica. Tendinta din ultimii ani este ca insolventele se concentreaza in cateva sectoare, astfel ca primele trei sectoare au 50-54% din totalul insolventelor, iar primele cinci sectoare cumuleaza 65-70%", a mai spus Coman.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor intrate in insolventa in primul semestru a fost de 2,32 milioane de lei, aproape de doua ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce indica faptul ca au intrat in insolventa firme mai mari.

Totodata, numarul firmelor cu cifra de afaceri peste un milion de euro care au intrat in insolventa s-a dublat comparativ cu prima jumatate a anului trecut, la 414 companii. Media datoriilor inregistrate de firmele insovente in primele sase luni a fosr de 2,5 milioane de lei/firma, fata de 2,3 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut.