Bancile s-au transformat in agentii imobiliare, una dintre cele mai vechi rafinarii din tara intra in insolventa, iar vinul romanesc ii imbata pe milionarii Europei
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ponta cere reluarea creditarii: “Bancile s-au transformat in agentii imobiliare”
Cea mai mare problema a economiei locale este lipsa creditului, deoarece bancile s-au transformat in „agentii imobiliare“, a declarat ieri premierul Victor Ponta, care a ridicat si o alta problema ce lasa guvernul fara prea multe parghii: lipsa unei banci mari cu actionariat autohton, care sa sustina creditarea economiei locale in astfel de perioade dificile, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.
Pe cele mai mari site-uri imobiliare numarul de locuinte scoase la vanzare de banci a ajuns la 3.000-4.000, iar anul acesta ar putea depasi 10.000 de unitati, in conditiile in care rata creditelor neperformante a sarit de 20%. Pe de alta parte, economia ramane inghetata, iar soldul creditelor acordate companiilor si populatiei continua sa scada.
„Am cazut dintr-o extrema intr-alta: daca pana in 2008 - nu doar in Romania, peste tot, America, Europa - creditele se dadeau la oricine si oricum, dupa criza financiara am cazut in extrema cealalta, in care cel mai greu lucru din lume este sa va dea cineva un credit. Si cel mai rapid lucru pe care-l face banca este sa vina sa va execute. Bancile s-au transformat in agentii imobiliare, in agentii de vanzari de autoturisme, de active ale dumneavoastra. Cand va duceti insa sa cereti un credit, situatia este cumplita“, a declarat ieri Victor Ponta, potrivit ZF.
Angajari in Romania: oferta mare, salarii mici
Pe piata muncii, 2013 este un an extrem de previzibil. Un anumit sector domina autoritar angajarile, un altul isi adjudeca disponibilizarile, iar candidatii cautati fac parte, in proportie covarsitoare, din aceeasi categorie sociala, noteaza Capital.ro.
Cine duce cele mai intense campanii de recrutare? Industria producatoare de componente auto. Cine disponibilizeaza pe capete? Companiile si regiile de stat. Care este paradoxul actual al pietei muncii? Ei bine, cateva companii care au anuntat concedieri masive deruleaza, in paralel, programe intense de recrutare, potrivit Capital.ro.
Sa luam exemplul BCR, care la inceputul anului a anuntat ca va disponibiliza peste 1.500 de angajati in urmatoarele 12-18 luni: in acelasi timp, in ultima luna, pe site-ul celei mai mari banci autohtone au fost adaugate nu mai putin de 275 de noi locuri de munca disponibile. Interesant este ca doar 40% vizeaza posturi full-time, majoritatea avand in vedere candidati dispusi sa lucreze cu jumatate de norma. Potrivit declaratiilor oficialilor BCR, procesul de restructurare vizeaza desfiintarea functiei de „operator ghiseu bancar“ - de altfel, la finalul lui 2012, banca anunta achizitia a 400 de ghisee automate, ca urmare a unei investitii de circa doua milioane de euro. Intr-adevar, niciunul din sutele de posturi disponibile in momentul de fata nu este destinat casierilor, ci, in proportie de 90% - consilierilor pentru clienti, restul reprezentand, in general, pozitii de middle management.
Seful Avon pe Europa Centrala: „Un roman cheltuie anual 50 de euro pe cosmetice. Piata s-ar putea dubla in 10-15 ani”
Hristo Manov, director general al companiei de vanzari directe Avon pentru Europa Centrala, sustine ca un roman aloca un buget anual pentru cosmetice de maxim 50 de euro, de sase ori mai putin decat un ceh sau un slovac. In acest context, potentialul industriei locale este enorm, piata urmand sa se dubleze in urmatorii 10-15 ani, relateaza Wall-Street.ro.
La 41 de ani, Hristo Manov (foto) coordoneaza din sediul regional din Varsovia operatiunile Avon din Europa Centrala, mai exact 19 piete, printre care cele mai mari sunt Polonia si Romania. “Unele piete au continuat sa creasca, insa au fost si cazuri – Cehia, Slovacia – care au scazut usor. Dupa un an de stagnare, lucrurile au inceput sa se miste din nou si suntem din nou pe crestere, inclusiv in Romania. Anul acesta este categoric mai bun decat 2012. Suntem mai atenti la consumatori si la reprezentanti si incercam sa lansam cat mai multe inovatii in marketing. Am inceput sa castigam cota de piata”, a explicat directorul general al Avon Europa Centrala pentru Wall-Street.ro.
Steaua Romana a supravietuit bombardamentelor in doua razboaie, dar e rapusa acum de insolventa
Una dintre cele mai vechi rafinarii de la noi din tara si din Europa si-a cerut insolventa. Desi a fost unul dintre pionii principali ai masinariei de razboi germane in fiecare dintre cele doua razboi, si a functionat si la capacitate in comunism, dupa Revolutie unitatea nu prea a mai avut de lucru, informeaza Economica.net.
Rafinaria Steaua Romana, una dintre cele mai vechi unitati de profil din Romania si una dintre cele mai vechi din lume, si-a cerut insolventa. Cererea va fi judecata pe 22 iulie la Tribunalul Bucuresti. In motivarea Consiliului de Administratie se arata ca deschiderea procedurii de insolventa se datoreaza „deteriorarii continue a situatiei financiare a societatii”. Propunerea CA pentru functia de Administrator judiciar al companiei este firma Five S.P.R.L.
Rafinaria Steaua Romana este situata in orasul Campina, la circa 100 kilometri nord de Bucuresti. Ocupa o suprafata de 49,6 hectare. A fost infiintata in anul 1895 si are o bogata istorie. Rafinaria este in totalitate privatizata. Este cotata pe piata secundara de actiuni cu indicativul STRO. Actionarul majoritar este Omnimpex Bucuresti.
Magnet pentru investitorii straini. Vinul romanesc ii imbata pe milionarii Europei
Vinul a atras ca un magnet investitorii in ultimii ani, iar noile crame au incercat sa-si faca loc pe o piata ce resimte inca scaderea puterii de cumparare. Cele mai recente estimari arata ca peste 20 de investitori au simtit potentialul afacerilor cu vin in Romania, si au pariat pe regiuni precum Dealu Mare, situat in zona paralelei 45, la fel ca Bordeaux, sau Dragasani in judetul Valcea, potrivit Business Magazin.
Investitiile in domeniul viticol s-au bazat pe doi piloni: oportunitatea generata de atragerea fondurilor europene, domeniul viticol fiind singurul din agricultura care a luat integral banii pusi la dispozitie, si pasiunea pentru vin a investitorilor. Cei nou intrati au tintit segmentul superior de pret, ocolind zona cu preturi mici, cazuta in dizgratie, dar care in trecut a asigurat supravietuirea marilor jucatori. Mai mult chiar, acum in piata un nou concept isi face loc, cel de „boutique winery„, care contureaza si mai mult ideea de nisa in domeniu.
Elefantul din anticamera turismului romanesc
„Incredibilul castel Peles”. Asa descria luna trecuta cotidianul „Le Figaro“ fosta resedinta regala din Sinaia, asezand-o pe primul loc intr-un Top 5 al castelelor europene. Redactorul se declara impresionat de arhitectura complicata, „care ar fi putut servi drept inspiratie pentru filmele lui Walt Disney“, si ridica o adevarata oda scarii sculptate din interior, care „te lasa pur si simplu fara cuvinte“. Citind articolul, am zambit si am oftat in acelasi timp. Tot fara cuvinte, dar nu in sensul bun, m-au lasat si pe mine ultimele doua vizite la castel, de vara trecuta: statui ciobite si mozaicuri lipsa in gradina, paznici ai salilor teoretic „invizibili“, dar de la care am prins din zbor retete de dulceturi si cugetari despre viata si lume, strigate peste capetele turistilor, voci rastite si mai ales chipuri vizibil deranjate de prezenta platitorilor de bilet care, conform unui calcul Forbes Romania, au adus acestui obiectiv turistic incasari de 844.044 euro in 2012.
Cea mai amara imagine imi ramane insa cea a „cipicilor“ de pasla murdari, rupti, vechi si urat-mirositori (aceiasi de la prima mea vizita la castel, la inceputul anilor ‘90), prin care turistii de toate nationalitatile trebuie sa scormoneasca, intr-o cutie mare si murdara de carton, incercand sa-si gaseasca perechea potrivita numarului la pantof, noteaza revista Forbes Romania.
Detroit, cel mai mare oras american care intra in faliment
Detroit, locul de origine al automobilului, a devenit joi cel mai mare oras american care s-a declarat in faliment, potrivit unor documente judiciare consultate de catre AFP si preluate de Incont.ro.
Pentru o perioada de timp o adevarata bijuterie a industriei, Detroit a pierdut jumatate de populatie in 60 de ani, iar marile grupuri au abandonat in mod treptat orasul, o lovitura grea pentru veniturile sale fiscale. "Locuitorii din Detroit (...) merita o foaie de parcurs care sa le permita sa iasa din spirala care ii antreneaza spre servicii publice tot mai putin performante", a argumentat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-o scrisoare care insoteste actul depus la un tribunal. "Declararea falimentului este unica solutie care va permite orasului Detroit sa redevina stabil si viabil", continua el.