Profitul net a scazut cu 6% fata de nivelul de 6 miliarde de dolari inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce veniturile au stagnat, potrivit unui comunicat publicat de Microsoft si citat de Mediafax.

Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, care a preluat conducerea companiei in acest an, a accelerat extinderea in zona software-ului si serviciilor livrate clientilor prin internet, si a pus accentul pe zona smartphone-urilor si tabletelor, aflata inca in ascensiune in timp ce piata PC-urilor continua sa se restranga.

Doua dintre dintre schimbarile majore aduse de noul CEO, care a preluat functia in luna februarie, au fost lansarea produselor Office pentru Apple iPad si o noua strategie de preturi in zona produselor mobile, oferind gratuit sistemul de operare Windows pentru smartphone-urile si tabletele cu ecrane mai mici de 9 inci.

Cresterea vanzarilor de software si servicii livrate pe cloud a ajutat Microsoft sa compenseze declinul cererii in zona computerelor personale si sa continue eforturile pe segmentul smartphone-urilor si tabletelor, unde compania incearca inca sa prinda din urma concurentii si sa impuna Windows drept al treilea jucator major.

Actiunile Microsoft au crescut cu pana la 3% in sedinta extinsa de tranzactionare de joi de la New York dupa publicarea rezultatelor, dupa ce au inchis in urcare cu mai putin de 1%.

Titlurile companiei au castigat aproape 10% in primele trei luni ale anului, fata de un avans de numai 1,3% al indicelui S&P 500 al bursei de la New York.

Vanzarile platformei Office 365, suita de software de business disponibila pe baza de abonament, au crescut de peste doua ori in perioada analizata, ca si veniturile generate de platforma de cloud Azure.

Microsoft va finaliza vineri preluarea productiei de smartphone-uri de la grupul finlandez Nokia, intr-o tranzactie de 7,5 miliarde de dolari care include si un portofoliu substantial de brevete de inventie.

Vanzarile de dispozitive si hardware ale Microsoft, inclusiv consolele Xbox si tabletele Surface, au crescut in perioada ianuarie-martie la 1,97 miliarde de dolari, depasind estimarile analistilor, dupa lansarea Xbox One.

Divizia care se ocupa de distributia sistemului de operare Windows catre producatorii de PC-uri a inregistrat vanzari de 4,38 miliarde de dolari in perioada analizata, in timp ce motorul de cautare Bing si jocurile video dezvoltate de companie au generat venituri de 1,95 miliarde de dolari.

Vanzarile generate de software destinat serverelor si variantele pentru companii ale Windows si Office au urcat la 10,3 miliarde de dolari, usor sub estimarile pietei, in timp ce platformele cloud Azure si Office 365 au atras incasari de 1,9 miliarde de dolari.

Aproximativ 90% din computerele personale din intreaga lume ruleaza sistemul de operare Windows. Vanzarile de PC-uri au scazut cu 1,7% la nivel global in primele trei luni ale anului, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Gartner. Rata de declin a pietei PC-urilor a incetinit semnificativ fata de 2013, cand livrarile au coborat cu 10%.