Microsoft a anuntat luna trecuta, la Congresul de la Barcelona, ca trei producatori de telefoane, dintre care doi din India (Lava si Karbonn), vor fabrica smartphone-uri care vor utiliza sistemul de operare Windows.

Mai multe surse apropiate situatiei au declarat ca Microsoft va renunta la taxele de licenta pentru sistemul de operare in cazul companiilor locale, ceea ce va duce la o scadere semnificativa a preturilor telefoanelor.

Situatie fara precedent, in conditiile in care Misctosoft nu a oferit sistemul de operare gratuit nici macar celor de la Nokia, cu care a incheiat un contract de exclusivitate in 2011. Astfel, fiecare telefon Lumia pe care finlandezii il vindeau era cu 20-30 de dolari mai scump din cauza taxelor de licenta.

Daca in cazul altor companii cu care colaboreaza, Microsoft intentioneaza sa perceapa in continuare o taxa de licenta, in cazul celor doi producatori din India, sistemul de operare va fi oferit gratuit.

Sistemul Windows Phone gratuit este parte a parteneriatului nostru strategic. Atat pentru Microsoft, cat si pentru noi, acesta este un experiment. Windows Phone nu se bucura de o mare popularitate in piata in prezent, dar acum, ca nu vom mai plati taxe de licenta, va fi mai usor pentru noi sa il folosim”, a declarat un director din cadrul uneia dintre firmele indiene implicate in proiect, sub protectia anonimatului.

Potrivit celor mai recente date oferite de IDC, sistemul de operare de la Windows detine mai putin de 10% din piata indiana, care este dominata de telefoanele cu Android. Un analist din cadrul IDC a declarat ca eliminarea taxelor de licenta pentru Windows Phone va ajuta semnificativ Microsoft.

Daca Microsoft a decis sa renunte la taxe, este foarte bine pentru producatorii locali de telefoane mobile, care sunt fani Android. Daca Windows Phone va fi gratis, asta ii va face sa experimenteze mai mult si va duce la o folosire pe scara mai mare a sistemului si la o ieftinire semnificativa a telefoanelor”, a explicat Manasi Yadav, analist senior in cadrul IDC.