Nicolescu: Hidroelectrica iese din insolventa pana la finele anului
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, este preocupat de absenta motivarii instantei la doua luni de la reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, dar spera ca producatorul de electricitate sa iasa din aceasta procedura pana la sfarsitul anului.
"Ma preocupa ca la doua luni de la reintrarea in insolventa a Hidroelectrica nu am vazut inca motivarea instantei (...) Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa pana la finele acestui an, dar asta depinde si de deciziile instantei", a afirmat Nicolescu, transmite Mediafax.
Hidroelectrica a reintrat in insolventa in februarie, dupa ce a trecut printr-o astfel de procedura in perioada iunie 2010-iunie 2013.
Compania este detinuta de stat in proportie de 80,05% si de Fondul Proprietatea (19,95%).
Nicolescu a adaugat ca le-a sugerat administratorilor societatii de stat sa fie mai ambițiosi pe partea de investitii si sa trateze cu mult respect institutiile bancare, pentru ca Hidroelectrica nu a intrat in insolventa din cauza bancilor.
"Am discutat cu administratorii societatii, iar principala lor preocupare vizeaza valorificarea unor active neproductive, precum microhidrocentrale inca neretehnologizate, cladiri sau hoteluri", a spus Nicolescu.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica este firma Euro Insol, condusa de Remus Borza. Pentru administrarea companiei, Borza cere un bonus de performanta de 2% din profitul net, dar nu mai mult de 2 milioane de euro plus TVA.
"Voi vorbi cu reprezentantul administratorului judiciar si ii voi spune ca nu mi se pare in regula sa primesti doua comisioane pentru același lucru. Sigur, decizia se ia la masa credala. Am incredere in ce face Remus Borza la Hidroelectrica. Din punct de vedere financiar, Hidroelectrica sta bine", a mai spus Nicolescu.
Administratorul judiciar a incasat un onorariu de 2,2 milioane de euro pentru perioada iunie 20121-2013, cand Hidroelectrica s-a aflat in insolventa.
Intr-un document oficial se arata ca Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide producatorul de energie nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019, caz in care i s-ar putea impune si despagubiri de 1,3 miliarde lei.